Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Barend Biesheuvel overleden

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Na een langdurig ziekbed is zondag oud-premier Barend Biesheuvel overleden in het Haarlemse Spaarneziekenhuis. Hij werd 81 jaar. De voormalige ARP-leider wordt zaterdag in besloten kring begraven.

Hoewel toenmalige politici in Biesheuvel de opvolger zagen van antirevolutionaire leiders als Kuyper en Colijn, was hij uiteindelijk slechts twee jaar, van '71 tot '73, premier. Reeds na een jaar struikelde het kabinet Biesheuvel. Vervolgens bleef de ARP-politicus in hart en nieren nog een jaar demissioniar premier.

Biesheuvel, die vaak 'mooie Barend' werd genoemd, was afkomstig uit een gereformeerd boerengeslacht uit West-Friesland. Na zijn rechtenstudie aan de Vrije Universiteit maakte hij carrière bij de christelijke boerenorganisatie CBTB. In 1956 kwam hij op 36-jarige leeftijd in de Tweede Kamer voor de ARP.

Zeven jaar later trad hij toe tot het kabinet Marijnen, niet alleen als minister van landbouw maar tevens als vice-premier. Minister van landbouw bleef hij nog tot '67, in de achtereenvolgende kabinetten-Cals en -Zijlstra.

In die tijd was zijn ster in de politiek tot grote hoogte gestegen en werd hij gezien als de onbetwiste leider van de antirevolutionairen. In '67 kreeg Biesheuvel de kans om een kabinet te formeren, maar vond dat hij niet een ministersploeg bij elkaar kon krijgen waar hij voldoende vertrouwen in had. Hij gaf zijn opdracht terug en in zijn plaats werd de katholiek Piet de Jong minister-president. Vele historici zien dit als de grote vergissing van Biesheuvel.

Vervolgens keerde Biesheuvel weer terug in de Kamer als fractievoorzitter. Vier jaar later kreeg hij weer een kans op het premierschap, maar het kabinet dat hij formeerde was met vijf partijen gedoemd om te mislukken. DS'70, de partij van Willem Drees jr., liet regelmatig de spanning in de coalitie hoog oplopen. Het kabinet viel over het te voeren sociaal-economische beleid.

Zijn grootste teleurstelling werd het besluit van de nieuwe ARP-fractievoorzitter Willem Aantjes om zijn steun te geven aan het kabinet Den Uyl. In '73 kreeg formateur Burger (PvdA) de ARP'ers Boersma en De Gaay Fortman zover minister te worden. Biesheuvel zag daarmee zijn wens om een centrum-rechts kabinet te formeren in duigen vallen.

Biesheuvel was woedend en verliet op 53-jarige leeftijd verbitterd de actieve politiek. In de dertig jaar die daarop volgden nam hij wel veelvuldig plaats in verschillende adviescommissies. Zijn laatste rapport schreef hij in 2000 over de Nederlandse relatie met Aruba. Biesheuvel was voorzitter van de nodige fondsen en stichtingen zoals het Fonds voor blinden en slechtzienden.

VERVOLG OP PAGINA 4

Biesheuvel bleef zich inzetten voor de nationale zaak

VERVOLG VAN PAGINA 1

Premier Kok noemde Biesheuvel gisteren een markante politicus die in de jaren '60 en begin jaren '70 als boegbeeld van de ARP een belangrijk stempel op de Nederlandse politiek drukte. Biesheuvel is zich volgens Kok ook na zijn premierschap blijven inzetten voor de nationale zaak.

Tijdgenoten oud-premier Piet de Jong (KVP) en oud-ARP-leider Willem Aantjes wisten dat hij ongeneeslijk ziek was, maar waren toch geschokt door zijn overlijden. Als minister van landbouw heeft Biesheuvel volgens De Jong werk van onschatbare waarde verricht. ,,Vooral in Brussel heeft hij in lange debatten de Nederlandse belangen verdedigd.''

Aantjes ziet in Biesheuvel een groot parlementariër waaraan de huidige generatie kamerleden een voorbeeld kan nemen. ,,Hij voelde zich in '67 niet te groot om na een mislukte formatie in de Kamer als fractievoorzitter terug te keren. Het werk in de Kamer beoefende hij met veel hartstocht en liefde.''

Het CDA herdenkt Biesheuvel als een maatschappelijk bewogen politicus met een groot sociaal gevoel. Vice-fractievoorzitter Balkenende vindt kenmerkend voor zijn gezag dat hij in '71 premier werd van een kabinet waarin de ARP lang de grootste niet was.

Deel dit artikel