Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Barak zegt niet af te treden om Libanon-rapport

Home

(Novum/Ap) - De Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft zondag gezegd dat hij niet zal opstappen vanwege de kritiek op de regering voor haar afhandeling van de oorlog in Libanon. Daarmee is een val van de regering van premier Ehud Olmert in verband met een kritisch rapport over de Libanon-oorlog voorlopig afgewend.

Voordat hij in juni 'oorlogs' minister Amir Perets opvolgde zei Barak dat hij zijn fractie van de Arbeidspartij uit de regering zou terugtrekken als de onafhankelijke commissie die het verloop van de oorlog tegen Hezbollah heeft bestudeerd, een kritisch rapport zou uitbrengen. De commissie constateerde afgelopen week dat de regering fouten heeft gemaakt, maar dat die niet aan premier Ehud Olmert te wijten waren.

Barak zei aan te blijven om de in het rapport genoemde tekortkomingen recht te zetten. "Ik blijf omdat ik weet tegenover welke problemen Israël zich gesteld ziet: Gaza, Hezbollah, Syrië, Iran, de rehabilitatie van het leger en het politieke proces", zei hij voorafgaand aan de zondagse kabinetsvergadering.

Olmert gaf bij het openen van de vergadering voor het eerst commentaar op de bevindingen van de commissie. Hij zei dat het rapport 'geen bron van vreugde' was, maar wel de mogelijkheid biedt 'om de dingen die aan het licht zijn gekomen te verbeteren en Israël zo nodig weer op te bouwen en vooruit te leiden'.

Als Barak de negentien leden tellende fractie van de Arbeidspartij uit de coalitie had teruggetrokken zou Olmert zijn parlementaire meerderheid kwijt zijn geraakt en waarschijnlijk gedwongen zijn geweest vervroegd verkiezingen uit te schrijven. Nu staan die pas voor november 2010 op de agenda. De huidige regeringscoalitie bezet 67 van de 120 parlementszetels.

Het parlement houdt komende week een debat over het rapport, waarin de oppositie naar verwachting op het aftreden van het hele kabinet en nieuwe verkiezingen zal aandringen. Veel Israëliërs vinden met de oppositie dat Olmert moet opstappen. Mochten er vervroegde verkiezingen komen dan is de kans groot dat Benjamin Netanyahu, leider van de haviken van de Likudpartij, regeringsleider wordt. En dat zou weinig goeds beloven voor het juist weer in gang gezette vredesproces, want Netanyahu vindt dat er veel te veel concessies worden gedaan aan de Palestijnen.

Deel dit artikel