Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ban Ki-moon brengt verrassingbezoek aan Bagdad

Home

Redactie

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon (l) spreekt met de premier van Irak, Nouri al-Maliki. © ap

VN-chef Ban Ki-moon is vandaag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangekomen voor een onaangekondigd bezoek.

Hij zal daar praten met onder anderen premier Nouri al-Maliki, de vorige week gekozen parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri en andere politici over de vorming van een nieuwe regering.

Vandaag komt het Iraakse parlement weer bijeen om een nieuwe president te kiezen, een nieuwe stap om de politieke impasse te doorbreken waarin het land zich sinds de parlementsverkiezingen van eind april bevindt. Favoriet is het parlementslid van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), Fuad Massum.  Gisteren wisten de volksvertegenwoordigers geen overeenstemming te bereiken.

Verslechterde veiligheidssituatie
Een ander gespreksonderwerp is de verslechterende veiligheidssituatie in het door etnische spanningen verscheurde land en de verdrijving van christenen uit Mosul. De Noord-Iraakse stad werd in juni veroverd door strijders van de terreurgroep ISIS.

De secretaris-generaal van de VN is bezig aan een reis door het Midden-Oosten. De afgelopen dagen deed hij Qatar, Koeweit, Egypte, Israël en de Westelijke Jordaanoever aan om aan te dringen op een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.

Deel dit artikel