Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ballonnen en hulpsinterklaas om prikangst te verdrijven

Home

Sander Becker

Maandag begint de massale inenting van ruim één miljoen kinderen en ouders tegen Mexicaanse griep. De ziekte eiste deze week opnieuw zes levens.

De massale prikactie tegen de Mexicaanse griep die maandag begint, is sneller dan ooit tevoren op poten gezet. Waar GGD’s bij de normale griep vier weken voorbereiding hebben, moest alles nu in twee weken.

Er zijn 250 locaties gereserveerd waar 2500 hulpverleners in een week tijd ruim één miljoen Nederlanders gaan inenten: 830.000 kinderen tot vijf jaar en 198.000 huisgenoten van kinderen onder de zes maanden. Toch wordt het niet de grootste vaccinatiecampagne uit de vaderlandse geschiedenis. Die vond plaats in 2002. Toen werden 3,4 miljoen kinderen ingeënt tegen meningokokken-C, de gevreesde verwekker van hersenvliesontsteking.

Gezien de eerdere ervaring zien de GGD’s de prikweek met vertrouwen tegemoet. Ze krijgen bovendien steun van politie en brandweer. Die helpen onder meer bij het vervoeren van de vaccins en bij het oplossen van eventuele parkeerchaos. Alleen al bij de Rai in Amsterdam worden in twee dagen tijd 80.000 bezoekers verwacht: 64.000 in te enten mensen plus aanhang.

„We proberen het voor kinderen zo aangenaam mogelijk te maken”, zegt Ineke van der Zande, directeur GGD/GHOR Kennemerland. „In sommige centra krijgen ze een ballon, soms is er een hulpsinterklaas bij.”

Kinderen of ouders die erg bang zijn, worden in een aparte ruimte geprikt om te voorkomen dat hun paniek overslaat op anderen. Ook kinderen tot één jaar krijgen het spuitje in een aparte, extra warme kamer, en niet in hun arm maar in hun been, omdat hun armspieren nog niet volumineus genoeg zijn.

Een inhaaldag voor spijtoptanten komt er niet. Wie de prik wil hebben, zal de oproepkaart netjes moeten volgen. Mensen met koorts krijgen het advies thuis te blijven. Zij mogen de prik later in de week halen.

Kinderen krijgen de helft van een volwassen dosis van het vaccin Pandemrix. Dat is volgens fabrikant GSK voldoende. Tot nu toe zijn risicogroepen in Nederland steeds ingeënt met Focetria van leverancier Novartis. Reden was de snellere beschikbaarheid van dat vaccin, niet een verschil in kwaliteit.

Over een paar weken volgt de tweede injectie. De overheid houdt daaraan vast, ook al is één prik volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA bij gezonde volwassenen voldoende. Voor risicogroepen en kinderen, die vaak een iets beperktere afweer hebben, zijn twee prikken toch beter, denken ook deskundigen van de EMEA.

De epidemie breidt zich ondertussen gestaag uit. Afgelopen week zijn weer zes mensen aan de griep overleden: zij waren 0, 7, 9, 14, 60 en 72 jaar oud. Allen hadden een onderliggende aandoening en waren niet gevaccineerd. Er meldden zich opnieuw meer mensen met griepachtige klachten bij de huisarts: 184 per 100.000 inwoners. Het aantal ziekenhuisopnames steeg licht, maar er belandden wel twee keer zoveel zieken op de intensive care.

Kinderen onder de vijf dragen de zwaarste last. Ze hebben relatief weinig weerstand en raken snel besmet. Het zijn vooral kinderen onder de twee die in het ziekenhuis belanden, en baby’s jonger dan één die naar de intensive care moeten, vooral vanwege hun smalle luchtwegen en problemen met de voeding. Kinderartsen zien veel long- en oorontstekingen als complicaties.

Lees verder na de advertentie
(Trouw)
(Trouw)
(ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel