Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Babi pangang

Home

Ingrediënten voor vier personen:
1 kilo buikspek aan één stuk, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels tomatenpuree, 4 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry, 2 eetlepels honing, 1 theelepel vijfkruidenpoeder, 1/2 eetlepel olie. Voor de saus: 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram), 2 deciliter water, stukje verse gemberwortel (2 cm), 2 rode pepers, 1/2 deciliter azijn, 1/2 deciliter gembersiroop, 3 theelepels suiker, 1/2 theelepel zout, 1/2 eetlepel maizena.

Dit gerecht kennen we allemaal van de aloude Chin. Ind. Rest. Het is een van oorsprong Indonesisch gerecht dat door de Chinese restauranthouders in Nederland in de jaren zestig, zeventig is aangepast aan de Hollandse smaak en daardoor helaas wat vlak en zoetig is geworden. Dat kunnen we zelf beter.

De supermarkt heeft doorgaans geen stuk buikspek in voorraad, dus u zult hiervoor naar de slager moeten. Houd er in de planning rekening mee dat het eventueel moet worden besteld. Het vijfkruidenpoeder dat het vlees een bijzonder smaakje geeft, is van Chinese oorsprong en is te koop bij de toko en de meeste supermarkten.

Maak eerst een marinade van de twee uitgeperste teentjes knoflook, tomatenpuree, sojasaus, rijstwijn, honing en vijfkruidenpoeder. Snij de vetlaag kruiselings in met een scherp mes. Smeer het vlees goed in met de marinade en laat het ongeveer twee uur staan.

Verhit de oven tot 180 graden en vet het rooster in met de olie. Zet onderin de oven een braadslee en giet hierin kokend water om uitdroging van het vlees tegen te gaan. Rooster het vlees, met de vetlaag naar boven, in het midden van de oven in ongeveer twee uur gaar. Controleer het vlees na een uur. Dreigt de bovenkant te donker te worden, dek dan het vlees af met een stuk aluminiumfolie.

Rasp het stukje gemberwortel en hak de rode pepers fijn. Breng in een pannetje de tomatenpuree met het water aan de kook. Voeg gember met de rode pepers, suiker en zout toe. Even roeren en dan de azijn en gembersiroop erbij doen. Proef de saus en voeg zo nodig nog wat suiker en/of zout toe. Meng de maizena met een eetlepel water en roer dit door de saus. Even zachtjes laten doorkoken tot de saus gebonden is. Snij het stuk buikspek in dunne repen.

Doe deze repen buikspek over op een voorverwarmde schaal en schenk er de saus overheen. Geef er een schaal witte rijst en roergebakken groenten bij.

Deel dit artikel