Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Avonturiers als Jan Nagel doen je haast verlangen naar een kiesdrempel

Home

Lex Oomkes

Senator Jan Nagel (R) houdt zijn stemkaart omhoog tijdens de stemming over de motie om Nagel interim-voorzitter te maken tijdens de algemene ledenvergadering van 50PLUS. © ANP
Column

Het is geen stemmentrekker, Norbert Klein. En dan lig je er al snel uit bij Jan Nagel. Zeker als een echte stemmentrekker als Henk Krol noodgedwongen op het strafbankje zit en staat te popelen om het strijdperk te betreden. Volgens Nagelse logica dien je dan plaats te maken.

Klein is een wat tobberige, redelijk bescheiden man. Een politicus die zich al een tijdje niet senang voelde met het wel erg eenzijdige profiel van zijn ouderenpartij. In januari stelde hij dat 50Plus verbreding van het politieke profiel nodig had. Niet alleen de belangen van mensen boven de 50 dienden centraal te staan, maar ook die van anderen. Ik heb vier kinderen en ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet, aldus Klein destijds.

Dat kwam hem op een reprimande van de partij te staan. Niet de belangen van mensen jonger dan vijftig zou de partij verdedigen, maar, aldus een verklaring van het bestuur in onvervalste newspeak, '50Plus is een brede volkspartij die het gemeenschappelijk belang zoekt van al diegenen die door alle bevolkingslagen heen de achterstelling van ouderen onderkennen en willen bestrijden'.

Strijd met elite
Wie had dat gedacht? De partij is breed, want er zijn heus ook jongeren die het een schande vinden dat ouderen slecht behandeld worden. Hoe breed kan je dan wel niet zijn?

De avonturen van Jan Nagel, sinds hij de PvdA verliet, hebben één rode draad. Hij laat een spoor van vernieling en mislukking achter en komt steeds weer boven met een nieuwe partij. Een nieuwe partij die alweer de strijd met de politieke elite aangaat. Beproeft recept. Pak een deelbelang, betrek er een nieuwkomer in de politiek bij, van wie je met zekerheid kan aannemen dat het een stemmentrekker is en het spel is op de wagen. Om dan door ruzie en achterklap even snel te verdwijnen als de rumoerige opkomst was.

Mens- en maatschappijvisie en een inhoudelijk ideologisch antwoord op de grote problemen van de tijd, de traditionele uitgangspunten van politiek handelen, zijn voor de Nagels in de politieke arena kennelijk hopeloos ouderwets. Hun uitgangspunt is politieke marketing. Waar zit onvrede, hoe moet die doelgroep gedefinieerd worden en hoe mobiliseren we die?

Het is dergelijk, door heel andere zaken dan politieke inhoud gemotiveerd, handelen dat je doet verlangen naar een robuuste kiesdrempel in dit land.

Los zand
De relatief lage drempel om een Kamerzetel te bemachtigen is op zich één van de aantrekkelijke kenmerken van het Nederlandse kiesstelsel, maar de andere kant van de medaille is dat politieke avonturiers, of, onvriendelijker gezegd, politieke opportunisten te gemakkelijk hun weg naar het Binnenhof vinden. Hoeveel jaar heeft het Nagel nu al met al gekost om de twee zetels van 50Plus in de Kamer te bemachtigen? En hoeveel tijd kostte het om de zaak als los zand door de handen te laten glippen?

Een kiesdrempel is een aantrekkelijk idee, ware het niet dat ook serieuze partijen, die daadwerkelijk bevolkingsgroepen vertegenwoordigen, daar onmiddellijk de dupe van zouden zijn.

De SGP is een partij met theocratische trekjes. Principieel een verwerpelijk uitgangspunt in een parlementaire democratie, maar wel een partij met stevige wortels in een specifiek deel van de samenleving. Een deel dat al het gevoel heeft vreemde in eigen land te zijn. De SGP is me liever dan de partijen van Jan Nagel.

Lees verder na de advertentie
De avonturen van Jan Nagel, sinds hij de PvdA verliet, hebben één rode draad. Hij laat een spoor van vernieling en mislukking achter


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

De avonturen van Jan Nagel, sinds hij de PvdA verliet, hebben één rode draad. Hij laat een spoor van vernieling en mislukking achter