Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Autistische Julia in Amerikaanse Sesamstraat is 'herkenbaar'

Home

Charlot Verlouw

Julia is het eerste autistische karakter in de Amerikaanse Sesamstraat © AP

Als Julia een hard geluid hoort, bedekt ze angstig haar oren. Ze heeft even pauze nodig. Als ze Big Bird - wij kennen hem als Pino - voor het eerst ontmoet, reageert ze niet. Julia is het eerste autistische karakter in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.

Julia's huid is geel, haar stoere bob oranje. Ze draagt een eenvoudig roze jurkje. Niets bijzonders dus, voor een muppet althans. Toch is goed over haar uiterlijk nagedacht. “Haar ogen moesten intens zijn, maar vriendelijk. Haar pony mag niet in haar ogen zitten en ze draagt geen speldjes of linten in het haar”, zegt de poppenmaker tegen de Amerikaanse zender CBS. “Dat zou haar alleen maar irriteren. Haar kleding moest losjes zijn, zonder teveel gedoe dat haar kan afleiden.”

Lees verder na de advertentie

De bestaande fragmenten komen uit Sesame Street and Autism, aparte filmpjes met de karakters van Sesamstraat en Julia. Julia bestond ook al in de geschreven verhalen van Sesame Street, vanaf 10 april zit ze definitief in de Amerikaanse tv-versie, om het bewustzijn over autisme onder kinderen te vergroten. Eerder al kwam Tarah, die in een rolstoel zit, met hetzelfde doel in Sesame Street wonen. Blinde en dove poppen deden  ook hun intrede.

Julia kan bij kinderen op school zitten

De Nederlandse Vereniging voor Autisme is enthousiast over Julia. “Sesamstraat laat zien dat kinderen met autisme gewoon mee kunnen doen, als je een beetje rekening met ze houdt", zegt woordvoerde Joli Luijcks. 

Ze roemt de manier waarop Sesamstraat het autisme van Julia in beeld brengt. “In documentaires en films zie je altijd de hele extreme gevallen. Tieners die fantastisch piano kunnen spelen bijvoorbeeld.” Autisme uit zich bij iedereen anders, zegt Luijcks, maar de maniertjes van Julia zijn heel herkenbaar voor kinderen met autisme. "Een kind als Julia kan gewoon bij de kijkers van Sesamstraat op school zitten.” Dankzij Sesamstraat leren ze hoe ze met hun ‘eigen’ Julia om moeten gaan. “De manier waarop de andere personages op haar reageren is heel goed gedaan.” 

Vooralsnog komt Julia niet naast Pino, Ienieminie en Tommie in de Nederlandse Sesamstraat wonen. Een woordvoerder van de NTR zegt dat de Nederlandse Sesamstraat op zijn eigen manier aandacht geeft aan kinderen met een beperking. "Door de kinderen zelf bij de uitzending te betrekken, bijvoorbeeld bij het voorlezen. Dat doen we al sinds Sesamstraat bestaat."

Deel dit artikel