Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Australische politie verklaart wifi-dieven de oorlog

Home

Met een onbeveiligde verbinding is het voor anderen mogelijk om op straat via iemands thuisnetwerk in te loggen. © Thinkstock

De politie in de staat Queensland in Australië gaat door woonwijken rijden op zoek naar onbeveiligde internetverbindingen. Deze zogenaamde 'oorlogsritten' hebben als doel om mensen en bedrijven te waarschuwen dat hun internetverbinding onveilig is. De politie wil zo internetcriminaliteit tegengaan. Dat schrijft de nieuwssite de Brisbane Times.

De fraudeafdeling van de politie heeft drie jaar geleden al eens een proef gedaan met de klopjacht naar onveilige internetverbindingen. De politie gaat per deze week 'op oorlogspad' door de straten van de hoofdstad Brisbane met een laptop die open wifi-verbindingen opspoort. De politie noemt deze tochten 'oorlogsritten'.

Ernstige misdrijven
Mensen of bedrijven met een onbeveiligde verbinding krijgen een e-mail om hen te waarschuwen dat ze mogelijk slachtoffer kunnen worden van internetcriminaliteit. Daarna wordt dezelfde buurt nog eens bezocht om te zien of mensen inmiddels maatregelen hebben getroffen en een wachtwoordsbeveiliging hebben ingesteld. De politie raadt mensen ook aan om een simpele WEP-encodering om te zetten in de veel beter beveiligde WPA2-versie.

Het is niet zo dat de politie in Australië niets beters heeft te doen. Het gaat hier wel degelijk om het opsporen van ernstige misdrijven, aldus het hoofd van het fraudeopsporingsteam in Queensland. Het doel van de politie is dan ook niet het tegengaan van misbruik van dataverkeer, door gratis op iemands account in te loggen en zo gratis te surfen op het web, maar om identiteitsdiefstal, bankfraude, stalken en het verspreiden van illegaal materiaal zoals kinderporno tegen te gaan.

Billboard
De politie zal niet alle straten aandoen en zich slechts concentreren op bepaalde gebieden. Het hoofd van de fraudeopsporingsdienst geeft toe dat de actie vooral om het verhogen van de aandacht voor dit probleem gaat, omdat mensen zich niet realiseren aan welke gevaren ze zich blootstellen. Luitenant Hay: 'Mensen die op een onbeveiligde verbinding werken, kunnen net zo goed al hun bankgegevens, wachtwoorden en persoonlijke gegevens op een billboard langs de snelweg zetten.'

Deel dit artikel