Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Australië stemt in met homohuwelijk

Home

Redactie

De uitslag van de stemming wordt gevierd in het Australische parlement. © Getty Images

Het Australische parlement heeft, na een langdurig en fel nationaal debat, het homohuwelijk goedgekeurd. 

Een meerderheid van de bevolking stemde al voor het homohuwelijk bij een nationale peiling in november. Met een variant op een referendum mochten de Australiërs hun stem uitbrengen, 61,6 procent stemde voor invoering. Daarop beloofde premier Malcolm Turnbull voor kerst een wet klaar te hebben. 

Lees verder na de advertentie

In augustus verwierp de Australische regering nog het voorstel voor een nationaal referendum over de kwestie, waardoor het homohuwelijk voorlopig van de baan leek. Voorstander Turnbull besloot daarop tot een vrijwillige peiling per post. Die peiling was niet onbesproken: activisten noemden het een onnodige vertraging van de doorvoering van de wet, mensenrechtenorganisaties vreesden dat de peiling voor extra verdeeldheid zou zorgen onder de bevolking. 

Maar met de uitslag van de peiling onder zijn arm kreeg Turnbull het toch voor elkaar de definitie van het huwelijk in de wet aan te passen van 'een verbintenis tussen man en vrouw' naar 'een verbintenis tussen twee mensen'. 

De senaat in Australië ging het lagerhuis vorige week al voor in goedkeuring van het wetsontwerp. Turnbull zei donderdag na afloop van de stemming: "Vandaag hebben we voor gelijkheid gestemd, voor liefde." Direct na de stemming brak op de publieke tribune een enorm gejuich los.

De wet treedt over ongeveer een maand in werking. De eerste stellen hebben zich al gemeld voor een huwelijk in januari.

Deel dit artikel