Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Astronaut neemt stuk steen uit Dom van Keulen mee naar ISS

Home

Redactie

Alexander Gerst, Maxim Suraev en Reid Wiseman. © ap

De raket met de Duitser Alexander Gerst, de Amerikaan Reid Wiseman en de Rus Maksim Soerajev heeft ruimtestation ISS bereikt. Dat gebeurde zes uur na de lancering vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Gerst nam een stuk steen uit de eeuwenoude Dom van Keulen mee de ruimte in.

Gerst, Wiseman en Soerajev kwamen vanochtend vroeg aan op hun bestemming. Ze blijven tot november ruim 400 kilometer boven de aarde. In het ISS zitten al twee Russen en een Amerikaan. Zij gaan in september terug naar de aarde.

In de bagage van Gerst zit onder meer een stuk steen uit de eeuwenoude Dom van Keulen. Dat gaat mee de ruimte in en wordt na terugkeer op aarde teruggeplaatst in de gevel.

Gerst is de zesde Europeaan die lang in het ISS blijft. Het Europees record staat op naam van André Kuipers. De Nederlander zat van december 2011 tot juli 2012 in het ruimtestation, een periode van 191 dagen.

Deel dit artikel