Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

AstraZeneca stopt als eerste met sponsoring congresbezoek

Home

Joop Bouma

© ANP

Pillenfabrikant AstraZeneca stopt met de sponsoring van artsen die naar buitenlandse congressen willen. Dokters moeten voortaan zelf betalen voor conferenties in Orlando, San Diego, Lissabon of Parijs.

Sinds jaar en dag reizen tal van artsen en wetenschappers op kosten van geneesmiddelfabrikanten de wereld over naar de grote medische conferenties. Het verblijf in vijfsterrenhotels is doorgaans inbegrepen. AstraZeneca, één van de marktleiders in Nederland, is de eerste die paal en perk stelt aan het meebetalen van congresreizen. Het bedrijf zegt dat het maximaal de helft van de kosten van congresbezoek vergoedde. De arts of wetenschapper moest zelf ook meebetalen.

Verwacht wordt dat meer farmaceutische bedrijven op termijn het voorbeeld zullen volgen, al lieten MSD en Pfizer gisteren weten dat ze nog geen concrete plannen te hebben. Er is al jaren discussie over de vraag of deze vermenging tussen commercieel bedrijfsbelang en onafhankelijke wetenschap nog ethisch aanvaardbaar is. AstraZeneca vindt van niet.

"De branche is gewend geraakt aan het fêteren", zegt Roeland van der Heiden, directeur communicatie en pr van AstraZeneca. "Het zal even wennen zijn." Op het Nederlandse hoofdkantoor in Zoetermeer is het eigen reisbureautje van de firma, dat de trips voor de dokters regelde, inmiddels opgeheven. AstraZeneca wil het geld dat wordt uitgespaard inzetten in projecten voor verbetering van de patiëntenzorg.

De maatregel roept bij artsen en wetenschappers gemengde gevoelens op. "Dit komt de kwaliteit van de nascholing niet ten goede", zegt de Amsterdamse cardioloog Arthur Wilde. "Ik heb zelf geen enkel probleem met deze beslissing van AstraZeneca. Maar ik kan me voorstellen dat een jonge cardioloog-in-opleiding niet het geld heeft om naar die congressen te gaan. Je hoort en ziet op daar de nieuwste ontwikkelingen. Daar moet je heen om bij te blijven."

Volgens Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie in Utrecht, kunnen medisch specialisten heel goed in hun eigen nascholing voorzien. Ook hij zegt dat de sponsoring voor jonge artsen en wetenschappers nuttig kan zijn geweest. Een belangrijk deel van het reisbudget van bedrijven ging echter niet op aan beginnende, maar aan gevestigde wetenschappers en artsen, de medisch opinieleiders die voor de industrie een groot marketingbelang vertegenwoordigen. Grobbee: "Ik kan de beslissing van AstraZeneca goed begrijpen. Elke schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden."

Deel dit artikel