Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asscher: 'Als je invalt, denk je weleens: ik kan het zelf veel beter'

Home

Maaike van Houten

Vicepremier Lodewijk Asscher maakt bekend dat hij lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen wil worden. © ANP
Reportage

Giebelende Bilal, tweede klas vmbo, zwart haar, donkere bril, had vanavond de leukste vraag aan Lodewijk Asscher. "Hoe bent u op het idee gekomen om premier te worden?", vroeg hij aan de minister van sociale-zaken, vice-premier en kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA.

Gelach in de aula van Bilals school, het Calvijncollege in Amsterdam-West, waar Asscher zijn kandidatuur bevestigt. "Goeie vraag man", lacht Asscher. "Weet je, als je invalt, dan denk je weleens: verrek, ik kan het zelf veel beter!"

Maar minister-president Asscher, zover is het nog niet. Eerst moet de 42-jarige oud-wethouder van Amsterdam de interne strijd om het lijsttrekkerschap winnen. Als zich geen nieuwe mensen melden - ze hebben nog tot maandag - dan neemt Asscher het op tegen de huidige politiek leider Diederik Samsom, en Kamerlid Jacques Monasch.

Samsom gaat met 'doorknokken' de leden proberen te overtuigen. Monasch balt de kritiek op de partij samen in 'Nieuwe wegen'. En Asschers maatschappijvisie heet 'Samen vooruit.'

Asscher wil de progressieve beweging zuurstof geven, hij wil de hoop terugbrengen in de politiek. Hij is er "voor iedereen die snakt naar een betere toekomst. Laten we samen bouwen aan een Nederland waarin het voor iedereen goed leven is."

Lees verder na de advertentie

Verschil met Samsom

Wat is het verschil met Samsom, de man die zij aan zij met Asscher de afgelopen vier jaar het beleid met de VVD vormgaf en verdedigde? "Als we het hoofd omhooghouden en het beste uit onszelf halen, kunnen we nog veel meer betekenen voor de mensen die hun hoop op ons gevestigd hebben", zei Samsom toen hij zich bij de PvdA-ledenraad eind september kandidaat stelde. Klinkt dat niet hetzelfde?

Asscher gaat geen negatieve dingen over zijn tegenkandidaat zeggen. Hij noemt Samsom 'een oplossingenmachine', en prijst zijn 'ongelooflijke doorzettingsvermogen'. Nederland mag hem zelfs dankbaar zijn voor alles wat hij voor het land heeft gedaan. Maar nu gaat het over de toekomst. Onderwijs, een 'streng en liefdevol' integratiebeleid, een arbeidsmarkt met vaste contracten, een fatsoenlijke oude dag, dat zijn nu de thema's. "Daar ben ik al vijftien jaar mee bezig, dat zijn mijn onderwerpen", vindt Asscher, in een poging zich te onderscheiden van Samsom.

"Mooi om te zien dat Lodewijk en ik hetzelfde willen", reageerde Sam­som vanavond op Facebook. Beiden zijn ook grote voorstanders van de interne verkiezingsstrijd. Die brengt eerder energie dan verdeeldheid, denkt Asscher. Want de ware tegenstander zit niet in de PvdA, maar daarbuiten: bij de 'hitsers en splitsers' van de PVV, en bij de VVD, de coalitiepartner met wie goed is samengewerkt maar die nu 'de slopershamer' zet in het sociale stelsel.

"De keuze bij de verkiezingen is heel scherp", zegt Asscher. Daarom is hij kandidaat: "Ik wil niet aan de zijlijn blijven". Wat hij gaat doen als hij de race om het leiderschap verliest, dat weet hij nog niet. Als hij wint, dan is zijn toekomst afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen op 15 maart. Dat kan ook betekenen dat hij de Kamer ingaat: "Tuurlijk, dan ga ik daar onze idealen verwezenlijken."

Mooi om te zien dat Lodewijk en ik hetzelfde willen.

Sam­soms reactie op Facebook.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Mooi om te zien dat Lodewijk en ik hetzelfde willen.

Sam­soms reactie op Facebook.