Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Assad lijkt strijd in Syrië te verliezen van Al-Qaida

Home

Ghassan Dahhan

Rebellen op een tank in Noord-Syrië. Sinds kort heeft Al-Qaida zelfs ook een eigen hoofdstad: de Syrische stad Idlib. © reuters

Er gaat geen dag voorbij of een eminent analist van een denktank stelt dat de Syrische burgeroorlog een kantelpunt heeft bereikt. De ene keer hebben rebellen een dorpje of stadswijk veroverd, de andere keer is de regering weer aan de winnende hand. Maar sinds een maand is het kantelpunt voor iedereen zichtbaar: het zijn geen dorpjes of wijken meer die van handen wisselen, maar complete steden. En er is maar één partij die de klappen krijgt: het Syrische leger.

Terwijl de wereldpers en terrorismedeskundigen zich massaal storten op Islamitische Staat (IS), boekt in Syrië een andere jihadistische groep het ene succes na het andere: Al-Qaida. De groepering valt amper op in Syrië, omdat veel van haar misdaden buiten het zicht van de camera vallen. Maar op het slagveld overtreft ze IS en sinds kort heeft Al-Qaida zelfs ook een eigen hoofdstad: de Noord-Syrische stad Idlib.

Begin deze maand veroverde Al-Qaida de stad op het Syrische leger. De aanwezige strijdmacht vreesde een complete omsingeling en besloot deze niet af te wachten. Om zichzelf een nederlaag te besparen, koos de militaire leiding op het laatste moment voor een 'strategische terugtrekking'. Het gevolg: de jihadisten kregen de stad zonder slag of stoot in handen.

Maar die terugtrekking liet veel analisten verbaasd achter. Hoe kon het Syrische leger zo'n belangrijke stad zomaar opgeven? Een stad waar het zoveel manschappen had gelegerd, en die van grote symbolische waarde is.

Strategische plek
De Assad-regering zegt dat de militairen harder nodig waren in de stad Jisr al-Shugour, een paar kilometer verderop. Die stad is kleiner en staat bekend als een militaire vesting. Daarom is deze makkelijker te verdedigen, was het argument. Bovendien ligt de stad op een strategische plek, omdat die toegang verschaft tot de kustprovincie Latakia, waar de steun voor de regering verreweg het grootste is.

Lees verder na de advertentie
Hoe kon het Syrische leger zo'n belangrijke stad zomaar opgeven?

© Trouw

Maar dit weekend ging het opnieuw mis: dezelfde jihadisten die in een handomdraai Idlib veroverden, kregen in minder dan twee dagen tijd ook Jisr al-Shugour in handen. Opnieuw koos de militaire leiding voor een 'strategische terugtrekking', nu zijn ze hard nodig voor de verdediging van Latakia. De jihadisten konden ondertussen, zonder kleerscheuren te hebben opgelopen, hun buit inspecteren.

Van 'strategische terugtrekkingen' lijkt echter geen sprake te zijn. Het lijkt er eerder op dat het Syrische leger vermoeid en overbelast is. In het oosten van het land vordert de strijd tegen IS gestaag, maar het leger heeft simpelweg niet genoeg mensen om overal aanwezig te kunnen zijn. Syrië kiest ervoor om zijn manschappen te concentreren, want dan zijn ze veiliger. Maar dat betekent ook terreinverlies.

'Leger van Verovering'
Door de reeks verliezen aan de kant van Assad lijken de rebellen hun zelfvertrouwen weer te hebben hervonden. Sterker: ze hebben ook hun verdeeldheid overwonnen. Na meer dan een jaar van onderlinge gevechten hebben onder meer Al-Qaida en andere jihadistische groeperingen hun geschillen bijgelegd en zelfs de handen ineengeslagen, met uitzondering van IS. Zij vechten sinds kort onder de vlag van het zogeheten 'Leger van Verovering'.

De resultaten van het islamistische monsterverbond zijn direct zichtbaar op het slagveld. De jihadisten rukken verder op richting de kustprovincie. Bovendien profiteert Al-Qaida van de samenwerking omdat de bondgenoten veel wapens meebrengen. Een aantal groeperingen waarmee Al-Qaida samenwerkt, krijgt militaire en financiële steun van landen als Saudi-Arabië, Qatar en Turkije.

Dat geldt ook voor het Vrije Syrische Leger (VSL), dat door het Westen wordt gesteund. Het VSL is weliswaar niet bij het 'Leger van Verovering' aangesloten, maar vecht wel aan Al-Qaida's zijde, zo ook in Idlib en Jisr al-Shugour. Terwijl het VSL met Amerikaanse anti-tankraketten de Syrische pantservoertuigen onschadelijk maakte, hielp het Al-Qaida aan de zege.

De resultaten van het islamistische monsterverbond zijn direct zichtbaar op het slagveld

Deel dit artikel

Hoe kon het Syrische leger zo'n belangrijke stad zomaar opgeven?

De resultaten van het islamistische monsterverbond zijn direct zichtbaar op het slagveld