Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Assad heeft het vizier weer op Noord-Syrië gericht

Home

Redactie

Maandag stierven 61 marktbezoekers door drie zware bommen. © AFP

Drie zware bommen maakten maandag in de Syrische stad Atareb een einde aan het leven van minstens 61 marktbezoekers. 

Reddingswerkers zoeken tussen het puin en alle ledematen nog naar overlevenden. Het aantal gewonden bedraagt minstens 90, waarmee dit een van de bloedigste bombardementen is in een jaar tijd. De dader is hoogstwaarschijnlijk een Syrische of Russische piloot.

Lees verder na de advertentie
Het Assad-regime heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het van plan is om de noordelijke provincies te heroveren op de jihadisten

In de stad Atareb, ten westen van Aleppo, wonen veel Syriërs die zijn gevlucht voor het regeringsleger, maar het was er tot voor kort rustig. Officieel is er een wapenstilstand van kracht in het gebied, die eerder dit jaar was afgedwongen door Rusland, Iran en Turkije. Maar in de laatste weken is het geweld tussen het regeringsleger en de jihadisten in de noordelijke provincies Aleppo, Hama en Idlib weer opgelaaid, en komt het bestand onder druk te staan.

Noorden heroveren

Het Assad-regime heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het van plan is om de noordelijke provincies te heroveren op de jihadisten. De enige reden waarom dat tot op heden niet gebeurde was dat het de handen vol had aan IS in het oosten van het land. Het regeringsleger kan door onderbezetting niet op twee fronten tegelijk effectief strijd voeren. Maar nu de strijd tegen IS bijna is gewonnen, maakt het regime zich gereed voor het nieuwe offensief tegen de andere jihadistische bewegingen in Noord-Syrië, waaronder Al-Qaida en Ahrar al-Sham.

De jihadisten in Noord-Syrië waren het afgelopen jaar vooral bezig elkaar te bevechten. Ahrar al-Sham en Al-Qaida kregen het meerdere malen met elkaar aan de stok, waardoor zij niet alleen elkaar verzwakten, maar ook de kans lieten schieten om Assad in de rug aan te vallen.

Nu Islamitische Staat bijna is verslagen, zal een groot deel van de regeringstroepen de aanval openen op Idlib. De bondgenoten van Hezbollah en Iran zullen daaraan deelnemen, zo bevestigde de topadviseur van de Iraanse leider Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati: “Binnenkort zullen we Oost-Syrië (IS-­gebied, red.) schoongeveegd zien, en daarna het Idlib-gedeelte in het westen.”

Deel dit artikel

Het Assad-regime heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het van plan is om de noordelijke provincies te heroveren op de jihadisten