Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asperges steken of 20 pct. korting op de bijstand

Home

Van een onzer verslaggeefsters BORGER - Aspergesteken en een dubbele premie opstrijken, òf 20 procent van de bijstandsuitkering inleveren. De Drentse gemeente Borger heeft 33 langdurig werklozen per brief verzocht om bij te springen tijdens de aspergeoogst, nadat enkele plaatselijke aspergetelers een noodkreet over een dreigend tekort aan arbeidskrachten hadden geuit.

De deelnemers aan het project worden per kilo gestoken asperge betaald. Mocht het niveau van de uitkering niet gehaald worden, dan vult de gemeente de rest aan. Daarnaast krijgen ze een premie van 150 gulden per maand vanwege het aannemen van tijdelijk werk, plus 100 gulden voor dit speciale initiatief van de gemeente Borger, het arbeidsbureau en de aspergetelers. Wie weigert verliest éénvijfde van zijn uitkering.

Volgens wethouder J. Haikens van het 13 000 inwoners tellende Borger zijn de eerste reacties “niet negatief”. De aangeschreven bijstandsgerechtigden zijn de “jongsten” en “gezondsten” van de ruim 200 langdurig werklozen die in Borger wonen.

Wetswijziging

Het project vloeit voort uit de wijziging op de bijstandswet, die gemeenten grotere bevoegdheden geeft voor een zelfstandig beleid.

“Ik vind het niet meer dan normaal dat mensen die in staat zijn om te werken, niet lui in hun stoel blijven zitten”, aldus de wethouder. Haikens verwacht dat het project grote kans van slagen heeft nu - in vergelijking met soortgelijke eerdere projecten - het werk hier “naast de deur” ligt.

De vakcentrale CNV heeft in principe niet veel moeite met het verplichten van uitkeringsgerechtigden tot het aannemen van werk, ook niet als daar sancties aan verbonden zijn. “Mits het passend werk is, er meer verdiend wordt dan de uitkering en de omstandigheden acceptabel zijn”, aldus de voorlichter.

“Als die mensen verplicht zouden worden naar Limburg af te reizen, wordt het een ander verhaal. Wel vinden we het niet zo zinvol om werklozen voor twee, drie maanden in dienst te nemen en ze vervolgens weer aan de kant te schuiven.”

De betrokken telers zijn niet bang om ongemotiveerd personeel op de velden te krijgen. Vorig jaar had het echtpaar Dilling uit Drouwenerveen nog geen problemen met het vinden van voldoende arbeidskrachten, omdat de kwekerij toen de eerste, bescheiden oogst binnenhaalde. Dit jaar ziet het er anders uit: er zijn ongeveer 80 mensen nodig.

“Wij dachten in het noorden, waar veel werklozen zijn, minder problemen te hebben met het vinden van seizoensarbeiders dan in Limburg”, aldus E. Dilling.

Strijd

Vorig jaar barstte in Limburg, van oudsher het grootste aspergegebied in Nederland, een hevige strijd los tussen aspergetelers en de bureaus voor arbeidsvoorziening. De arbeidsbureaus weigerden vergunningen af te geven voor Poolse aspergestekers.

De telers zagen zich hiertoe gedwongen omdat de arbeidsbureaus er niet in geslaagd waren genoeg werknemers in de regio te vinden, zoals was afgesproken. De oogst dreigde verloren te gaan. De telers werden via een kort geding in het gelijk gesteld.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie