Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asperges in de puree

Home

Henja Schneider

Asperges © ThinkStock
Recept

Ze hebben van zichzelf al iets feestelijks en meestal ben ik met asperges op de traditionele manier - net gaargekookt, met botersaus, eieren en ham - meer dan tevreden. 

De volgende manier van klaarmaken kwam min of meer improviserend tot stand toen de beschikbare kilo asperges niet voor vier maar voor zes mensen genoeg moest zijn. Ook de rijke aardappelpuree speelde in dit geval een belangrijke rol en de hoeveelheid boter erin is voorgeschreven door de culinaire coryfeeën Escoffier en Robuchon.

Lees verder na de advertentie

Het is handig klophulp in te schakelen om voor elkaar te krijgen dat puree en asperges tegelijk klaar zijn.

Ingrediënten voor zes personen:

• 1 kg witte asperges
• Lekkere olijfolie
• Zwarte peper uit de molen
 Zout
• Witte balsamico
 2 à 3 hardgekookte, in stukjes gehakte eieren, gemengd met 2 à 3 eetlepels gehakte verse munt of peterselie.

Voor de puree: 
• 1 kg rattes of andere stevige, niet te grote aardappelen van gelijk formaat (zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn)
 250 g koude boter, in klontjes
• 2 à 3 dl kokende volle melk
 Zeezout
 Grof geraspte Parmezaanse kaas naar smaak.

Recept:

Leg de asperges tot gebruik in koud water. Schil ze en halveer ze, als ze dik zijn, in de lengte, of snijd ze als ze heel dik zijn in vieren, zodat de slierten van ongeveer gelijke dikte zijn. Dep ze droog, wrijf ze zorgvuldig in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

Breng de aardappelen met zoveel gezouten koud water dat ze onder staan aan de kook en laat ze, afhankelijk van de grootte, ongeveer 20 minuten zachtjes koken of tot u er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Giet ze onmiddellijk af, laat ze afkoelen tot ze net hanteerbaar zijn, pel ze en draai ze door de groentemolen tot puree in een pan met dikke bodem. Zet die op een laag vuurtje en laat de puree, terwijl u een minuut of wat stevig roert met een houten spatel, weer heet en iets droger worden. Klop er dan klont na klont de koude boter door. Klop vervolgens de kokende melk geleidelijk door de puree. Klop ten slotte de kaas door. Het is even stevig aanpakken...

Rooster de asperges in een met olijfolie ingevette grillpan op hoog vuur in totaal 8 à 10 minuten aan beide kanten. Besprenkel ze nog in de pan op het vuur met de witte balsamico. Dat geeft geurig gespetter.

Schep een bedje aardappelpuree op de borden, drapeer er de geroosterde asperges op en garneer ze met het munt-en-eimengsel.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel