Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asielzoekersmars aangekomen in Den Haag

Home

Redactie

Asielzoekers in Amsterdam, verenigd in Wij Zijn Hier, houden voettocht naar de Tweede Kamer in Den Haag © anp

Na drie dagen wandelen is een groep van veertig uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam, verenigd in Wij Zijn Hier, donderdagmiddag aangekomen bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Met de protestmars van Amsterdam naar Den Haag willen de asielzoekers pleiten voor humanere opvang voor mensen zonder verblijfspapieren. Ze wijzen daarbij op de recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten die stelt dat ze recht hebben op voedsel, kleding en onderdak.

De mars begon dinsdagochtend met een demonstratie bij het stadhuis van Amsterdam. Na tussenstops op Schiphol en in Hoofddorp, vertrok de groep donderdagochtend vanuit Leiden voor de laatste etappe naar Den Haag. Hier vergadert de commissie Veiligheid en Justitie met staatssecretaris Fred Teeven over opvang en terugkeer.

De demonstranten zijn moe na een lange wandeling en nachten met weinig slaap, laten ze weten. Sommigen lopen mank van spierpijn en slecht schoeisel. Wel waren ze volgens hun woordvoerster blij met douches onderweg, een luxe die ze in de Vluchtgarage en het Vluchtgebouw in Amsterdam niet hebben. Ze blijven nog tot het einde van de vergadering op het Plein in Den Haag en hopen ook op gesprekken met Kamerleden. Daarna gaan ze met de bus terug naar de hoofdstad.

De lopers komen uit Somalië, Soedan, Libië en Congo, waar ze voor gewelddadige conflicten vluchtten. Anderen vrezen voor hun leven als ze moeten terugkeren naar dictaturen als Eritrea en Ethiopië. De leden van Wij Zijn Hier zwerven al twee jaar door Amsterdam. Ze proberen hun uitzichtloze situatie onder de aandacht te brengen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie