Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asielzoekers mogen zwerven van kerk naar kerk

Home

Robin de Wever

Asielzoekers betogen in Den Haag. © anp

De Amsterdamse groep uitgeprocedeerde asielzoekers kan iedere avond aankloppen bij een kerk om daar te overnachten. Bij tenminste drie kerken staan de deuren open.

Dat meldt de Amsterdamse Raad van Kerken. De asielzoekers kunnen telkens één nacht in iedere kerk blijven. Als ze alle kerken hebben gehad, beginnen ze weer bij de eerste. Het aanbod is een plan B, want de kerken hopen dat de gemeente donderdagavond tijdens een raadsvergadering aankondigt dat ze zelf een opvanglocatie gaat regelen.

Gerhard Scholte van de Raad van Kerken heeft 'goede hoop' dat zo'n gemeentelijke opvang er komt. 'De voortekenen zijn gunstig', vertelt hij. 'Burgemeester Van der Laan heeft al gezegd dat de overheid zorg voor hen moet dragen. Wat ons betreft past zulke opvang prima bij de oude Amsterdamse traditie van gastvrijheid.'

Kerken hebben Raad van Europa aan hun zijde
De eventuele kerkelijke opvang is bedoeld als tijdelijke oplossing. Eerder verbleef de groep in een tentenkamp, in een flat in Slotervaart en in de veelbesproken Vluchtkerk. Maandag oordeelde de rechter dat de asielzoekers hun huidige verblijfplaats, een kantoorpand, binnen drie dagen moeten verlaten. De gemeente verbiedt de bouw van een nieuw tentenkamp.

Voorstanders van gemeentelijke opvang kunnen inmiddels rekenen op de steun van de Raad van Europa. Die oordeelde twee weken geleden dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers niet zo maar op straat mag zetten. Als de overheid niet voorziet in voedsel, kleding en onderdak, schendt ze het Europees Sociaal Handvest. De uitspraak is niet bindend, maar heeft wel gezag.

Deel dit artikel