Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Artsenkoepel VS: Voordelen van besnijdenis groter dan gevaren

Home

Inez Polak

Een Joodse vader kalmeert zijn zoon na de besnijdenis. © EPA

De voordelen van een besnijdenis voor de gezondheid van een baby wegen op tegen de risico's van de operatie. Dat stelt de Amerikaanse Academie van Kinderartsen, de AAP. De gerenommeerde artsenvereniging gaat nog niet zo ver dat ze een algemene aanbeveling doet om jongetjes meteen na hun geboorte te laten besnijden: dat blijft een zaak voor de ouders.

Volgens de artsen is er wetenschappelijk bewijs dat door besnijdenis de kans op infectie aan de urinewegen vermindert. Ook neemt het risico op kanker aan de penis en het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, af.

De AAP heeft daarom haar richtlijnen aangepast van 'neutraal' naar een duidelijke voorkeur voor de ingreep. Op basis van zo'n duizend wetenschappelijke artikelen, concludeert de speciaal opgerichte onderzoekscommissie ook dat besnijdenis het seksueel functioneren niet aantast of nadelige gevolgen heeft voor de gevoeligheid van de penis en het genot bij de seks.
 
Wijdverbreid
In de Verenigde Staten is besnijdenis vrij wijdverbreid als chirurgische ingreep. Ziekenhuisartsen vragen ouders na de geboorte expliciet of zij hun zoon willen laten besnijden. Het landelijk gemiddelde zou rond de 30 procent liggen en in minstens vijftien Amerikaanse staten wordt meer dan 75 procent van de jongetjes besneden.

Wel is er de afgelopen jaren een aanzienlijke afname van het aantal besnijdenissen. In achttien Amerikaanse staten is het Medicaid-programma voor de armen gestopt met betalen voor de procedure.

De bevindingen van de AAP zijn des te opmerkelijk omdat in tal van Europese landen de discussie is opgelaaid over religieuze besnijdenissen, en in Keulen een rechter heeft bepaald dat de verwijdering van de voorhuid bij kinderen een strafbare verminking is van het menselijk lichaam.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie