Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Arts versnelt vaker het sterven in terminale fase

Home

Sytske van Aalsum

In 2,8 procent van de sterfgevallen was in 2010 sprake van euthanasie. © anp

Artsen passen steeds vaker pijn- en symptoombestrijding toe bij patiënten in een terminale fase. Van alle overledenen in 2010 kreeg 36 procent, 49.600 personen, deze vaak levensverkortende behandeling. Hetzelfde geldt voor palliatieve sedatie (in een toestand van diepe slaap brengen). In 2010 werd dit toegepast bij 12,5 procent van alle overledenen, een stijging met 8,2 procent ten opzichte van 2005.

Dat blijkt uit het vijfde landelijke sterfgevallenonderzoek naar de praktijk van medische besluitvorming rond het levenseinde. Dit onderzoek wordt sinds 1990 elke vijf jaar gehouden. De uitkomsten worden steeds naar de Tweede Kamer gestuurd. Minister Schippers van volksgezondheid heeft dat inmiddels gedaan en de resultaten staan vandaag ook in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet.

Een van de onderzoekers, hoogleraar Bregje Onwuteaka-Philipsen van het VUmc, schrijft het stijgend aantal gevallen van symptoombestrijding en sedatie toe aan de "toegenomen aandacht voor palliatieve zorg en de kennis daarover bij artsen. Er zijn inmiddels ook richtlijnen voor palliatieve sedatie van de KNMG. Het percentage palliatieve sedatie is vergelijkbaar met ons omringende landen als Engeland (16,5) en België (14,5)."

Ethische vraagstukken
In het rapport wordt erop gewezen dat symptoombestrijding en palliatieve sedatie weliswaar onder het normale medische handelen vallen, maar "dat ze daarmee nog niet uitgesloten zijn van ethische vraagstukken". "Het is bijvoorbeeld opvallend dat artsen die menen dat intensieve symptoombestrijding mogelijk een levensverkortend effect heeft, dit lang niet altijd bespreken met de patiënt of diens naasten", stellen de onderzoekers vast.

In 2010 werd bij 3850 patiënten euthanasie uitgevoerd, dat is 2,8 procent van alle overledenen. Ook dat is een stijging in vergelijking met 2005: toen was het 1,7 procent. Aan 200 personen werd in 2010 hulp bij zelfdoding verleend. Het percentage artsen dat beide handelwijzen meldt bij de regionale toetsingscommissies lag in 2010 op 77 procent, in 2005 was dat 80 procent. Als zij geen melding doen, komt dat omdat artsen hun handelwijze niet zien als een vorm van levensbeëindiging.

Een opvallende bevinding is verder dat het aantal gevallen van levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek is gedaald: van 0,8 procent in 1990 naar 0,2 procent in 2010. Een belangrijke uitkomst vindt Onwuteaka-Philipsen deze "significante daling". "Het laat zien dat, anders dan critici verwachtten, regulering van levensbeëindiging op verzoek niet leidt tot een toename van gevallen zonder verzoek. Integendeel, het leidt zelfs eerder tot een daling."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie