Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Artisjokkentaart

Home

Janny de Moor

Torta ta 'lQaqocc u Ross. Uit Malta, waar een bekend gezegde luidt: 'Het leven begint in de keuken'. De keuken van het eiland is in hoofdzaak vegetarisch, want behalve duif, kip en konijn moet alles worden geïmporteerd. Vlees is dus voor de zondag. Door de week is het fantasievol spelen met groenten. Met veel inspiratie van buiten. Talloze volken hebben dit strategisch gelegen eiland bezet: Sikiloi (voorvaders van de Sicilianen), Feniciërs, Grieken, Romeinen, Vandalen, Arabieren, Noormannen, Fransen en ten slotte de Engelsen, wel 150 jaar lang. Sommige Britten denken dan ook dat zij dit soort pie op Malta hebben ingevoerd. Kan natuurlijk, maar andersom hebben de Engelsen het pasteibakken van de Romeinen geleerd. En zo zingen recepten de wereld rond.

Voor een beboterde vlaaivorm met losse bodem, doorsnee 30 cm.

Vulling:

125 g rijst; 1/4 l tomatencoulis; 2 eieren; 200 g geraspte Parmezaanse of overjarige Goudse kaas; peper, zout; 2 eetlepels olijfolie; 1 flinke ui in ringen; 2 blikjes artisjokkenhartjes ( à 400 g); handvol selderijgroen.

Korst:

150 g bloem; 150 g zelfrijzend bakmeel; 1 1/2 theelepel zout; 60 g plantenvet; circa 1 1/2 dl melk; 1 losgeklopt ei.

Rijst droogkoken volgens voorschrift. Coulis erdoor roeren. Laten afkoelen tot lauw, dan mengen met eieren en 100 g kaas. Plus peper en zout naar smaak.

De ui bakken in de olie met de gehalveerde en goed uitgelekte artisjokkenhartjes.

Oven voorverwarmen tot 200°C. Bloem en meel in een kom zeven. Daarboven het vet grof raspen. Met een mes door de bloem roeren. Zoveel melk toevoegen als nodig is om vlug knedend een soepel deeg te krijgen. In twee ongelijke ballen verdelen. De grootste uitrollen om de vorm mee te voeren. De kleinste wordt het deksel.

De rijst in de gevoerde vorm scheppen. Beleggen met ui en artisjokkenhartjes. Selderij en de rest van de geraspte kaas erover. Toedekken met de tweede deegplak. Kruiselings gaatjes knippen. Bestrijken met losgeklopt ei. Drie kwartier bakken op de onderste richel van de oven. Hierbij een tomatensalade met bieslook en basilicum, peper en zout.

Deel dit artikel