Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Arrestaties, mishandeling: wat is de volgende stap?

Home

Van onze correspondent

Het is een zooitje in het Hisham Mubarak Legal Center (HMLC) in het centrum van Caïro. De wetboeken staan inmiddels weer in de kast, maar de vloer is nog altijd bezaaid met papieren die moeten worden uitgezocht en de weinige computers die de advocaten nog over hebben, liggen in onderdelen uit elkaar.

Vorige week donderdag bestormden politie, militairen en knokploegen van het Egyptische regime het gebouw van de mensenrechtenorganisatie, arresteerden de 35 aanwezigen en haalden het hele kantoor leeg. „Contant geld, laptops, telefoons en SIM-kaarten, paspoorten, USB-sticks, tientallen dossiers van lopende zaken – alles hebben ze meegenomen”, zegt een van de advocaten van het centrum.

Ahmed Seif el-Islam, advocaat en oprichter van het activistische advocatencentrum, was onder de gearresteerden. Nadat de militaire politie alle aanwezigen met plastic tie-wraps de handen op de rug had gebonden – Ahmed toont de snijwonden op zijn polsen – werd de uiterst frêle, tandeloze 60-jarige samen met zijn collega’s een bus ingesleurd en afgevoerd naar een kantoor van de militaire inlichtingendienst. Tweeënhalve dag later kwamen ze weer vrij. Tijdens hun illegale detentie – de militaire politie mag helemaal geen burgers arresteren – zijn ze niet mishandeld zegt El-Islam. „Het was geen pretje, maar het kan stukken erger.”

El-Islam kan het weten: de afgelopen weken heeft zijn centrum ruim vijfhonderd gevallen van (illegale) detentie, mishandeling en verdwijning opgetekend; jongeren met kapotgeslagen ogen en gekneusde ledematen melden zich na hun vrijlating bij het HMLC, waar de 125 werknemers en vrijwilligers de verklaringen documenteren. De informatie gaat naar internationale organisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International.

Dat ze daardoor een gespannen relatie hebben met de Egyptische autoriteiten zal geen verrassing zijn, maar in het ruim tienjarige bestaan van de organisatie is dit nog nooit eerder voorgekomen. De massale arrestaties op donderdag geven aan dat de overheid in paniek raakt, zegt El-Islam. „Volgens mij zijn ze wanhopig. Ze willen dat de demonstraties ophouden, maar ze hebben geen idee hoe ze dat aan moeten pakken. Eerst arresteerden ze zoveel mogelijk journalisten, toen mensenrechtenactivisten, en wie weet wat de volgende stap is.”

Het centrum, dat de inspanningen coördineert van ruim twintig organisaties die hulp bieden aan gearresteerde demonstranten, is ernstig verzwakt door de inbeslagname van hun apparatuur en dossiers. Het werkt met de hulp van bevriende ngo’s aan het herstellen van de infrastructuur. En dat is belangrijker dan ooit: precieze cijfers zijn er niet, maar de advocaten van het HMLC schatten dat er duizenden demonstranten zijn opgepakt.

De Egyptische overheid heeft zich inmiddels bereid verklaard concessies te doen: eerder werd aangekondigd dat alle ’niet-criminele’ demonstranten zullen worden vrijgelaten en gisteren kwamen 34 politieke gevangenen vrij. Maar de intimidatie van mensenrechten lijkt voorlopig nog niet voorbij.

Tijdens de gesprekken op maandag in het centrum stapt plotseling een bevriende jonge advocate binnen en deelt luchtig mede dat ze zojuist van haar werkgever heeft vernomen dat de gevreesde staatsveiligheidsdienst naar haar op zoek is. Haar reactie op het nieuws is tekenend voor de volharding van de activisten, die op dat moment in hun verwoeste kantoor gezamenlijk aan de avondmaaltijd zitten: „Als ze me nodig hebben, weten ze me te vinden. Ik ga naar het plein.”

Lees verder na de advertentie
Duizenden demonstreren op het Tahrirplein in Caïro tegen Moebarak. (AP)

Deel dit artikel