Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Arrestatiebevel tegen Griekse clubbaas die met pistool het veld opstapte

Home

Thijs Kettenis

Paok-eigenaar Ivan Savvidis stormt gewapend het veld op, om bij de scheidsrechter te protesteren tegen een afgekeurde goal. © AP

De hoogste divisie van de Griekse voetbalcompetitie ligt voor onbepaalde tijd stil na het zoveelste schandaal.

De nieuwe commotie is ontstaan door een actie van voorzitter en eigenaar Ivan Savvidis van de club Paok uit Thessaloniki. Hij rende zondagavond gewapend het veld op, nadat hij het niet eens was met een beslissing van de scheidsrechter.

Lees verder na de advertentie

"De competitie gaat niet verder zonder nieuw kader waarover iedereen het eens is", was het enige cryptische commentaar van de Griekse minister van sport Vasiliadis gisteren na spoedoverleg met premier Tsipras.

Ruim een jaar geleden werd de hoogste competitie ook al stilgelegd, na een aanslag op het huis van de voorzitter van het scheidsrechterscomité

De sfeer rondom de wedstrijd tussen Paok en AEK Athene was vanaf het begin gespannen. Vooraf waren er al relletjes bij het Toumbastadion in Thessaloniki. De nummers 2 en 1 in de competitie konden een belangrijke slag slaan in de strijd om het kampioenschap. De wedstrijd bleef echter doelpuntloos tot Paok in de 89ste minuut leek te scoren. Maar de scheidsrechter keurde de goal af vanwege buitenspel. 

Bodyguards

Voorzitter en eigenaar Ivan Savvidis van Paok pikte dat niet en banjerde met een gevolg van lijfwachten het veld op om verhaal te halen. Hij droeg duidelijk zichtbaar een pistool in een holster. Zijn bodyguards wisten hem tot bedaren te brengen. Maar de spelers van AEK zeiden niet meer het veld op te durven en de scheidsrechter legde de wedstrijd voor onbepaalde tijd stil. 

De chaos was compleet toen twee uur later bekend werd dat de scheidsrechter het doelpunt alsnog aan Paok had toegekend, waarna de organisator van de Griekse topcompetitie een resultaat van 1-0 noteerde. AEK dient een klacht in bij de Fifa en de Uefa.

Poetin

Tegen Savvidis loopt intussen een arrestatiebevel. Hij geldt als een van de rijkste Grieken en heeft ook de Russische nationaliteit. Hij heeft nauwe banden met de Russische president Poetin, voor wiens partij Verenigd Rusland hij jarenlang in het parlement in Moskou zat. Ook staat de zakenman bekend als een sympathisant van premier Tsipras.

Er is daarom ook een rel ontstaan over mogelijke politieke druk die ertoe geleid heeft dat de scheidsrechter zijn mening uiteindelijk herzag.

Savvidis heeft inmiddels excuses gemaakt. 'Ik wil me verontschuldigen', schreef hij op de website van Paok. 'Ik had absoluut niet het recht om het veld op te komen. Ik wilde alleen tienduizenden Paok-fans beschermen voor provocaties, rellen en gewonden. Ik had niet de intentie om verzeild te raken in een ruzie met tegenstanders en de scheidsrechters. En ik heb absoluut niemand bedreigd.'

Het Griekse betaald voetbal wordt al jaren gekenmerkt door schandalen, omkoping en geweld. Ruim een jaar geleden werd de hoogste competitie ook al stilgelegd, na een aanslag op het huis van de voorzitter van het scheidsrechterscomité.

Deel dit artikel

Ruim een jaar geleden werd de hoogste competitie ook al stilgelegd, na een aanslag op het huis van de voorzitter van het scheidsrechterscomité