Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Arnhem juicht na afblazen tippelplan

Home

George Marlet

Dat er opschudding zou ontstaan over het verplaatsen van de tippelzone, had de Arnhemse wethouder Hein Bloemen (CDA) wel ingecalculeerd. ,,Het is een heel vervelend onderwerp; je doet er nooit goed mee. Maar de commotie is zo grootschalig, dat je je moet afvragen of je wel op de goede weg bent. Heel Arnhem-Noord hangt vol met pamfletten. Tot in de verre omgeving zijn er zeer grote bezwaren tegen de tippelzone. Daar had ik niet op gerekend. Dan moet je reëel zijn en de zaak heroverwegen.''

Het komt in bestuurlijk Nederland niet vaak voor dat een college zo snel eieren voor zijn geld kiest en een omstreden plan schielijk intrekt. In twee weken tijd is in Arnhem de slinger volledig van het ene naar het andere uiterste geslagen. Op 7 april worden de bewoners opgeschrikt door de stellige mededeling dat aan het meest noordelijke deel van de Hommelseweg in het bosterrein een tippelzone komt. Op 21 april zwicht wethouder Bloemen voor het verzet van een zeer brede coalitie van wijkcomités, scholen, rouwcentra en begraafplaatsen, sportverenigingen, zwembaden en niet te vergeten de scouting-groep Willem-Alexander. Hun clubgebouw in de bossen was al bestemd tot 'huiskamer' voor de prostituees. Het protestaffiche 'Afwerkplaats?' kan weer van de blokhut.

In de villawijk Hazegrietje, grenzend aan het landgoed, loopt mevrouw van Veen over van blijdschap. ,,Ik heb je nog niet eens gefeliciteerd'', zegt ze midden in het gesprek tegen haar man en omhelst hem. Mr. W. van Veen, woordvoerder van de villawijk, laat het zich glimlachend welgevallen. ,,De wijkcomités hebben voortreffelijk samengewerkt en een perfecte bliksemactie op touw gezet. De politici waren waanzinnig onder de indruk van het massale verzet'', stelt hij tevreden vast.

Iets verderop, aan de lager gelegen Hommelseweg, zijn Brechje en Christiaan Holland ,,verschrikkelijk blij'' met het behaalde resultaat, dat ze direct via e-mail en de eigen Hommeles-website rondsturen. Het plan voor de tippelzone heeft veel onrust in de wijk en ook ver daarbuiten veroorzaakt. Een schrikbeeld doemde op van een tweede Spijkerkwartier in zijn slechtste tijd, met heroïnehoeren, openlijke drugshandel en -gebruik, inbraken, kortom een onleefbare situatie. En dat terwijl dit deel van Arnhem juist zo geliefd is vanwege de rust. ,,Sommige mensen waren helemaal overstuur, belden huilend hierheen en konden 's nachts niet slapen'', vertelt Brechje.

Na een door honderden mensen bezochte protestbijeenkomst donderdagavond konden de gemeenteraadsfracties van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks niets anders doen dan hun steun aan het collegeplan opzeggen. ,,We hebben goed geluisterd naar de vooral emotionele overwegingen. Het was bijna een volksopstand'', zegt CDA-woordvoerder B. Vierdag.

Alle betrokken partijen in Arnhem zijn het over één zaak roerend eens: de tippelzone moet op het industrieterrein Kleefsewaard blijven, want dat is de enige plek waar de circa negentig prostituees betrekkelijk veilig zijn en weinig tot geen overlast veroorzaken.

Maar burgemeester en wethouders van Arnhem zitten in een lastig parket. Ze hebben met de bewoners van het Spijkerkwartier afgesproken dat behalve de tippelprostitutie ook de raamprostitutie (met 250 ramen na de Amsterdamse Wallen het grootste prostitutiegebied van Nederland) uit de wijk moet verdwijnen. Dan ontstaat een kettingreactie: de raamprostitutie verhuist naar een nieuw te bouwen 'eroscentrum' op industrieterrein Kleefsewaard. Met de ondernemers is afgesproken dat de tippelzone dan naar een andere locatie verhuist, om de overlast beperkt te houden.

Zowel de Werkgroep Spijkerkwartier als het Ondernemerskontakt Arnhem (OKA) houden vast aan deze afspraken. De werkgroep vindt dat raam- en tippelprostitutie best allebei op het industrieterrein kunnen. Het OKA stelt dat de raamprostitutie wel in het Spijkerkwartier kan blijven omdat de overlast behoorlijk is verminderd.

Onbedoeld heeft het protest tegen de tippelzone nog een positief gevolg. Van de villawijk Hazegrietje tot en met de achterstandswijk Klarendal stonden bewoners samen op de barricades en dat geeft een gevoel van saamhorigheid, al is het misschien maar voor even.

Deel dit artikel