Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Arkansas begint met executies

Home

Redactie

Demonstraten tegen de doodstraf © AP

Voor het eerst sinds 12 jaar heeft de Amerikaanse staat Arkansas weer een ter dood veroordeelde geëxecuteerd. Het is de eerste in een rij van executies die de staat gepland heeft, voordat de houdbaarheidsdatum een middel dat gebruikt wordt bij die executies verloopt.

Vannacht werd Ledell Lee dood verklaard, nadat hij een injectie had gekregen. Hij werd veroordeeld voor een moord in 1993, al heeft hij zelf altijd zijn onschuld volgehouden.

Lees verder na de advertentie

De executie was om verschillende manieren omstreden. Een woordvoerder van het Innocence Project, een organisatie voor juridische hulp, had weinig sympathie voor de reden dat de executie nu moest plaatsvinden: "De beslissing van Arkansas om zoveel haast te maken met de executie van dhr. Lee, alleen maar omdat de voorraad dodelijke injecties verloopt aan het einde van de maand, berooft hem van de mogelijkheid om met een DNA-test zijn onschuld te bewijzen."

Maar als de houdbaarheidsdatum van dat middel inderdaad was verstreken, was het voor Arkansas erg moeilijk geweest om een nieuw injectiemiddel te vinden. Farmaceutische bedrijven willen namelijk niet meewerken aan het voltrekken van de doodstraf, en artsen ook niet. Daardoor worden veel executiemiddelen in elkaar gedraaid door amateurs, die volgens sommige critici "maar wat aanklungelen".

Tot op het laatste moment liepen er dan ook een zaak van het farmaceutische bedrijf McKesson tegen de executie, die beweert dat Arkansas hun medicijnen onder valse voorwendselen als executiemiddel heeft ingekocht.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel