Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Architect van Babylon W. Ellerman overleden

Home

DEN HAAG (ANP) - De architect W.Th. Ellerman is zondag op 60-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Ellerman was de ontwerper van enkele bekende winkelcentra, zoals La Vie (De Bijenkorf) in het centrum van Utrecht, het Plaza naast de Doelen in Rotterdam en het Centrumplan Amstelveen. Zelf rekende hij het hoofdkantoor van IBM (1976) en winkelcentrum Babylon naast Den Haag CS tot zijn meest geslaagde creaties.

De meest prestigieuze opdracht die hij in de wacht sleepte, de renovatie van het voormalige stadhuis van Den Haag, liep uit op een debâcle. Ellerman ontwierp in opdracht van de toenmalige VVD-wethouder Nyquist een uitbreidingsplan voor het stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein. Diens opvolger Adri Duivesteijn haalde echter een streep door het plan. Hij besloot tot nieuwbouw op een andere lokatie, namelijk het Spui, en gunde de opdracht aan de Amerikaan Richard Meier.

Het nieuwbouwplan voor de Haagse binnenstad leidde overigens tot veel politiek tumult en kostte uiteindelijk twee PvdA-wethouders, onder wie Duivesteijn, de kop.

Mentorschap

Ellerman studeerde in 1968 af aan de Technische Hogeschool in Delft, onder mentorschap van de vermaarde professor J. Bakema. Datzelfde jaar trad hij in dienst van het architectenbureau Lucas en Niemeijer. Na het terugtreden van J. Lucas in 1977 kwam hij in de leiding van het bureau, dat thans Ellerman, Lucas, Van Vugt heet.

Deel dit artikel