Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Apple zwicht voor druk en belooft groene stroom in datacentra

home

Redactie

Wachten op de nieuwe iPad voor de Apple winkel in Muchen. © reuters

IT-fabrikant Apple heeft beloofd om alle Amerikaanse datacentra tegen het einde van dit jaar volledig op groene stroom te laten werken. Het wil daarvoor onder meer zelf zonnecentrales bouwen.

Apple doet de aankondiging onder stijgende druk van milieuorganisaties. Die stellen de enorme klimaatafdruk van de snel groeiende datacentra aan de kaak. De energieverslindende installaties maken vaak gebruik van 'vuile' stroom uit steenkoolcentrales of kernenergie.

Cloud computing
Bovendien, zeggen de milieuorganisaties, zet Apple sterk in op "cloud computing", het overzetten van steeds meer functies naar het internet. Daardoor explodeert het internetverkeer, en zijn steeds meer en grotere datacentra nodig.

Apple belooft twee installaties met zonnepanelen te bouwen in North-Carolina, vlakbij het belangrijkste datacentrum. Ook de andere datacentra in de VS moeten vrij van steenkool worden tegen het einde van dit jaar. Voor een nieuw centrum, dat gepland is in Oregon zou ook al hernieuwbare energie voorhanden zijn.

Greenpeace, een van de initiatiefnemers van de campagne tegen Apple, is blij met het nieuws, en roept andere IT-groten zoals Amazon en Microsoft op om hetzelfde te doen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.