Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Apple ontkent prijsafspraken e-books

Home

© epa

Apple ontkent te hebben samengespannen met uitgevers om de prijzen van e-books kunstmatig hoog te houden. In een verklaring stelde het bedrijf vandaag dat het juist het monopolie dat concurrent Amazon op dat terrein had, heeft helpen doorbreken.

Eerder deze week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie Apple en twee grote uitgeverijen heeft aangeklaagd wegens verboden prijsafspraken. Twee andere uitgevers van elektronische boeken, die bijvoorbeeld op de iPad van Apple kunnen worden gelezen, stevenen af op een schikking.

Verkoopafspraken die Apple in 2010 maakte met de betreffende uitgevers zouden de concurrentie beperken en tot hogere prijzen leiden. Apple kreeg 30 procent van de opbrengst voor elk boek dat verkocht werd via zijn webwinkel iBookstore. Consumenten hebben daardoor de afgelopen jaren tientallen miljoenen te veel betaald voor e-books, aldus justitie in de VS.

Met dergelijke afspraken is volgens Apple zelf evenwel niets mis. 'De lancering van de iBookstore in 2010 heeft innovatie en concurrentie juist bevorderd door de monopolistische greep van Amazon op de uitgeversbranche te doorbrekenn', aldus een woordvoerster van Apple tegen The Wall Street Journal.

De Europese Commissie kondigde in december al een onderzoek aan naar kartelvorming op de markt voor e-books. Ook in die zaak willen verscheidene betrokken partijen een schikking treffen, zo meldde verantwoordelijk eurocommissaris Joaquin Almunia deze week.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie