Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Apple blijft weigeren iPhone van terrorist te ontgrendelen

Home

Gert Jan Rohmensen

© epa

Apple zal zich blijven verzetten tegen het unlocken van een iPhone van de terrorist Farook, zegt topman Tim Cook van het bedrijf. Als Apple wel zou toegeven aan de eis van de FBI en een Amerikaanse rechtbank, dan is dat "slecht voor Amerika" en zou het iPhone-gebruikers "beledigen".

Apple zette gisteren de hakken nog wat dieper in het zand. De Amerikaanse regering en de federale opsporingsdienst FBI kunnen hoog of laag springen, Apple zal niet helpen bij het breken van de beveiligingscode van de iPhone van de terrorist Farook, betoogde Apple-bestuursvoorzitter Tim Cook.

"Sommige dingen zijn moeilijk, en sommige dingen zijn juist. En sommige dingen zijn beide. Dit is een van die dingen", zei Cook tijdens een interview met de tv-zender ABC.

De FBI wil dat Apple een speciaal stuk software maakt waarmee de dienst de telefoon kan ontgrendelen van de 28-jarige Syed Rizwan Farook, een van de schutters in San Bernardino vorig jaar december. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om het leven. Farook en zijn vrouw Tashfeen werden tijdens een schietpartij gedood door de politie.

Vonnis
Apple is inmiddels door een Californische rechtbank veroordeeld tot het helpen bij het verbreken van de beveiliging van Farooks iPhone, maar die gerechtelijke uitspraak legt Apple vooralsnog naast zich neer. Vrijdag tekent het bedrijf beroep aan tegen het vonnis.

Apple stelt dat er sprake is van een veel groter belang, namelijk dat van de veiligheid en bescherming van de privacy van al zijn klanten. Dat schaden is "slecht voor Amerika", betoogde Cook gisteren tijdens het interview.

"De bescherming van de gegevens van mensen is ongelooflijk belangrijk", aldus Cook. "Het effect hier is dat we weten dat als we dit doen, het mensen aan ongelooflijke kwetsbaarheden zou kunnen blootstellen. Dat zou slecht zijn voor Amerika. En het zou ook een precedent scheppen, waardoor denk ik, velen in Amerika beledigd zullen zijn."

'Apple overdrijft'
Volgens de FBI overdrijft Apple het veiligheidsrisico echter schromelijk, en betreft het verzoek aan Apple uitsluitend de iPhone van Farook. FBI-directeur James Comey stelt dat Apple de technische kennis in huis om in Farooks telefoon in te breken, zonder dat er een 'achterdeur' ontstaat waardoor iedere iPhone-bezitter het risico loopt dat er in zijn toestel wordt rondgeneusd door de autoriteiten of criminelen.

Lees verder na de advertentie
Apple-topman Tim Cook (L) tijdens het interview door de Amerikaanse tv-zender ABC. © AP

Cook betwijfelt dat. Hij waarschuwde eerder al dat op geen enkele manier gecontroleerd kan worden of de Amerikaanse overheid de door Apple te maken ontgrendelsoftware niet ook in andere zaken zal gebruiken.

"De overheid suggereert dat dit gereedschap maar één keer gebruikt wordt, op één telefoon. Maar dat is simpelweg niet waar. Als het eenmaal bestaat, kan deze techniek opnieuw en opnieuw gebruikt worden, op oneindig veel apparaten", aldus de Apple-topman.

Steun voor Apple
Tech-giganten als Google, Facebook en Twitter steunen het standpunt van Apple, maar het bedrijf vindt de Amerikaanse regering, de FBI, de buitenlandse inlichtingendienst CIA, en de rechtbank tegenover zich. Bij het koor van tegenstanders hebben zich inmiddels ook Microsoft-oprichter Bill Gates en zakenman-presidentskandidaat Donald Trump gevoegd. Trump riep zelfs op tot een boycot van Apple, tot het meewerkt.

De Amerikanen blijken sterk verdeeld over de kwestie, zo blijkt uit twee opiniepeilingen. Uit een peiling van het Pew Onderzoekscentrum blijkt dat een nipte meerderheid van 51 procent van de volwassenen Amerikanen vindt dat Apple moet meewerken met de FBI; 38 procent is daar tegen. Onder eigenaren van iPhones is er net geen meerderheid: hier vindt 47 procent dat Apple moet meewerken, tegenover 43 procent die daar tegen is.

Zorgen
Uit een peiling van Reuters die door het bureau Ipsos werd gedaan, blijkt dat veel Amerikanen zich zorgen maken over de gevolgen als Apple zou toegeven. Ongeveer 55 procent van de ondervraagden denkt dat de FBI de 'achterdeur' inderdaad zal gaan gebruiken om 'iPhone-gebruikers te bespioneren'.

De Amerikaanse regering zit ernstig met de zaak in haar maag. Het ministerie van justitie beloofde eind vorige week dat als Apple de speciale ontgrendelingssoftware ontwikkelt, het die onder eigen hoede mag houden en na gebruik mag vernietigen. Maar uit het commentaar van Cook van woensdag blijkt dat de Apple-topman de Amerikaanse justitie niet zomaar op haar blauwe ogen gelooft.

Een iPhone met een vergrendelingsscherm. De iPhone5 van de terrorist Farook zit op slot en na tien foute pogingen om de code in te voeren, komt binnen het besturingssysteem een stukje beveiligingssoftware in actie dat de gegevens op het toestel definitief ontoegankelijk maakt. De Amerikaanse justitie wil dat Apple speciale software schrijft om die beveiliging uit te schakelen. © AP
Waar Amerikanen staat in het dispuut tussen Apple en de FBI. Een nipte meerderheid van 51 procent van de volwassenen Amerikanen vindt dat Apple moet meewerken met de FBI (groen); 38 procent is daar tegen (rood). Onder eigenaren van iPhones is er net geen meerderheid: hier vindt 47 procent dat Apple moet meewerken, tegenover 43 procent die daar tegen is. © Pew Research Center

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie