Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

App biedt student in psychische nood uitkomst

Home

Rianne Oosterom

© Talk Buddies

Voor veel studenten is het lastig hulp te vragen van een psycholoog. Selim Nuijten bedacht een oplossing: Talk Buddies.

Pia, Carla, Jasmijn, Nazmaa, Patty, Nadia, Manon, Kathleen: bij deze bijna of net afgestudeerde psychologen kunnen getroebleerde studenten met een klein budget vanaf nu terecht.

Lees verder na de advertentie

Het initiatief heet Talk Buddies. Studenten met een probleem kunnen voor twintig euro een uurtje chatten, bellen of skypen.

De acht vrouwen, van wie een aantal geen werk kon vinden na het afstuderen, hebben elk hun eigen interesses en specialisatie. Studenten kunnen zelf een talkbuddy uitkiezen en gratis een kennismakingsgesprek voeren via WhatsApp.

Je wilt niet alles delen met je vrienden. Soms is het prettiger om je verhaal anoniem te kunnen doen.

Initiatiefnemer Selim Nuijten

"Het is heel belangrijk om met iemand te praten die qua leeftijd en belevingswereld dichtbij je staat", zegt Selim Nuijten, de 30-jarige initiatiefnemer.

Waarom bent u hiermee begonnen?

"Ik had verschillende vrienden die in hun studententijd zijn vastgelopen en hulp hebben gezocht bij een psycholoog. Maar dat ging zo makkelijk nog niet.

"Eerst naar de huisarts voor een verwijsbriefje. Dan op een wachtlijst. Er ook nog eens geen klik met de psycholoog, die veel ouder was. En het kostte veel geld, en dat hebben studenten vaak niet."

"Aan de andere kant kende ik een hoop mensen die waren afgestudeerd als psycholoog, maar niet aan het werk kwamen, en studenten die ervaring wilden opdoen. Ik las dat studentenpsychologen nogal overbelast waren. Ik heb zelf een heel andere achtergrond dan psychologie, maar ik dacht: hier moet een oplossing voor te vinden zijn. Dat werd Talk Buddies."

Via de website kunnen studenten nu iemand vinden om mee te chatten of skypen en hun hart te luchten. Is dat een effectieve vorm van hulp?

"Het past bij de technologische ontwikkelingen van vandaag de dag, iedereen heeft immers een smartphone. Voor online hulp hoef je nergens naartoe: het kan overal en altijd. Je kan bellen of chatten als je liever anoniem wil blijven. Als je juist behoefte hebt aan persoonlijk contact, kan je skypen met je talkbuddy. Als studenten zware problemen hebben, verwijzen we ze door naar meer ervaren behandelaren. Talkbuddies richt zich op lichte klachten als stress, angst en omgaan met prestatiedruk."

Daar kunnen studenten toch ook met vrienden over praten?

"Je wilt niet alles delen met je vrienden. Soms is het prettiger om je verhaal anoniem te kunnen doen. Misschien schaam je je ervoor. Er zijn ook studenten die eenzaam zijn, dat vertellen ze meestal ook niet zomaar aan anderen."

Wat wilt u met Talkbuddies bereiken?

"Ik wil graag dat studenten zonder veel gedoe snel geholpen worden. Daarnaast komen afgestudeerde psychologen echt moeilijk aan het werk zonder ervaring, en misschien is Talkbuddies juist die ervaring. Als de studentenpsychologen later een praktijk openen, kunnen ze hun studenten meenemen."

Meer informatie over de dienstverlening kun je vinden op www.talkbuddies.nl.

Deel dit artikel

Je wilt niet alles delen met je vrienden. Soms is het prettiger om je verhaal anoniem te kunnen doen.

Initiatiefnemer Selim Nuijten