Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

AOb tekent voor nieuwe vakbeweging die FNV vervangt

Home

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zet eerdere aarzelingen opzij en gaat meewerken aan de nieuwe vakbeweging die de FNV moet vervangen. Dat maakte de AOb vandaag aan het einde van de ochtend bekend. Alle 19 bij de FNV aangesloten bonden moesten vandaag voor 12.00 uur laten weten of ze meewerken aan de nieuwe vakbeweging.

Enkele dagen geleden meldde AOb-voorzitter Walter Dresscher nog dat de leden te veel onzekerheden zagen om ja of nee te zeggen. Een van de obstakels was dat onbekend was wie tijdelijk de voorzitter zou worden van de vakbeweging in oprichting. Door de benoeming van Ton Heerts is daar nu duidelijkheid over.

Eerder stemden onder meer FNV Bondgenoten, Abvakabo en FNV Bouw al in waardoor de opvolger van de FNV de steun heeft van zeker een miljoen leden. Van de 19 bonden zijn de ouderenbond ANBO, Zelfstandigen in de Bouw (ZBo) en de kappers, pedicures, visagisten van FNV Mooi afgehaakt. Deze 3 willen volledige autonomie behouden. De profvoetballers in de VVCS twijfelen nog.

Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten nadat in 2011 een conflict ontstond rond het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius sloot met kabinet en werkgevers. Bondgenoten en Abvakabo waren daar tegen. Om de neuzen weer één kant op te krijgen, werden 5 kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma gevraagd een opzet te maken voor de vernieuwing.

De kwartiermakers presenteerden eerder deze maand hun eindadvies, waarvan de FNV-bonden donderdag moesten zeggen of ze daaraan komend jaar verder willen werken. Klijnsma vindt 'het jammer dat een paar bonden (nog) niet meegaan naar de nieuwe vakbeweging in oprichting, maar het is mooi dat een ruime meerderheid aangeeft de stap daadwerkelijk te zullen gaan zetten'.

Zaterdag tekenen de bonden die meegaan, een overeenkomst voor oprichting van een nieuwe vakbeweging. De bedoeling is dat in mei volgend jaar de FNV opgeheven kan worden en er een nieuwe vakcentrale is met een nieuwe naam.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie