Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Antillen komen bij van schade Ivan

Home

WILLEMSTAD - Op de Benedenwindse Eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba is een begin gemaakt met het herstel van de schade die door orkaan Ivan is veroorzaakt. De overheid op Curaçao geeft voorrang aan de reparatie van de faciliteiten voor de vissers. Op Aruba zal naar verwachting de noodhulp door de mariniers worden beëindigd.

Ivar Asjes, de Curaçaose gedeputeerde van economische zaken en toerisme, heeft na de orkaan, die in de nacht van woensdag op donderdag voorbijtrok en gevolgd werd door langdurige slagregens, samen met onder meer het Curaçao Toerisme Bureau, de stranden, de hotels en het vliegveld bezocht. ,,De schade is overzichtelijk'', verklaarde de gedeputeerde, die vandaag een herstelplan aan het bestuur zal presenteren.

De dienst landbouw, visserij en veeteelt gaat eerst de schade op het Piskadostrand herstellen, waar vernielingen de vissers belemmeren om hun bootjes het water in de duwen.

Van de hotels op Curaçao is het Hilton het zwaarst beschadigd. De houten pier die over een afstand van tientallen meters de zee in liep, is voor een groot deel weggeslagen. Wanneer met de reparatie wordt begonnen, is onbekend.

Ook op Bonaire, waar vrijdag het referendum over de staatkundige toekomst gewoon doorging, is een aanvang gemaakt met de schoonmaak van de stranden en het herstel van de houten pier bij het Divi Hotel.

Op Aruba regent het niet meer en is het water grotendeels weer gezakt. Op vrijdag stond het water in Madiki, de zwaarst getroffen wijk in de hoofdstad Oranjestad, nog 1.30 meter hoog, nadat er binnen 24 uur 197 millimeter neerslag was gevallen. De zestig gezinnen die er wonen, moesten hun huis ontvluchten. Vanuit Curaçao werd er een kilometer brandslang ingevlogen om water weg te pompen. Zaterdag zakte het peil tot slechts 30 centimeter.

Hoewel het oog van de orkaan dankzij een koerswijziging niet over Jamaica is gekomen, is op het eiland desondanks grote schade aangericht. Er vielen zeker veertien doden door het extreme natuurgeweld. Zware regen en zeven meter hoge golven veroorzaakten wateroverlast, waardoor aardverschuivingen onstonden en huizen en wegen werden weggespoeld. De elektriciteit is uitgevallen en op plaatsen is geen drinkwater. Sommige delen van het eiland zijn door de overstromingen van de buitenwereld afgesneden.

Op Cuba zal Ivan naar verwachting vandaag toeslaan. Op het eiland moeten tienduizenden mensen hun woningen aan de zuidkust verlaten. Mogelijk zal de orkaan ook nog de Amerikaanse staat Florida aandoen.

Deel dit artikel