Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ANDERE TAAL - De kerk

Home

CHRIS LINDHOUT

Je zit er Je zingt er. Je bent er. Je was er. Je verveelt je en kijkt naar een beeldje.

Hij zit bij ons op school, houdt van voetbal en draagt het liefst een baseballpet. Samen met de andere jongens van de klas praat hij, in eigen idioom, over moderne muziek. Vreemde woorden in een andere taal. Hij draagt kleding die past bij zijn leeftijd.

Meisjes zijn stom en achterlijk. De televisie is geïntegreerd in zijn leven. Dan wordt het zondag. In z'n nette kleren luistert hij naar een preek van ruim 25 minuten. Een preek over barmhartigheid en gerechtigheid. Een gelijkenis.

Vreemde woorden in een andere taal. Zittend in een andere wereld hoort hij over een andere wereld, die de zijne niet is.

Bij het uitgaan van de kerk knikken de mensen elkaar toe. 'Goede preek, vanmorgen', zeggen hun ogen. Hij zoekt z'n vrienden. Vandaag speelt Ajax-Feijenoord.

Bij ons op school mogen de kinderen van groep 7 en 8 vragen over het geloof en de kerk inleveren naar aanleiding van de voorstelling dat je naast God op een bankje zit in een bos en je mag hem wat vragen. Wat zou je vragen? Van daaruit praten we samen door.

Het moeilijkste daarbij is om de vraag vraag te laten en niet direcht de door opleiding en ervaring ingegeven antwoorden op te ratelen. Wij weten het toch allang? Als je echter de kinderen de ruimte geeft, ben je vaak verbaasd en verrast door het religieuze denken van de leerlingen.

Verpakt in dichtvorm komt het nog beter over. Daarom lieten we hen de vragen, opmerkingen en kritiek op die manier verwoorden. En Patrick was heel eerlijk in zijn gedicht.

Ik zie hem zitten. Kijkend. Denkend. Zoekend. En vanuit het gedicht roept hij mij toe: “Ik begrijp het niet”. Roept hij de kerk toe: “Jullie begrijpen mij niet”. Roept hij ons toe: “Waarom doen jullie zo?”

In het gedicht worstelt hij met meedoen in de traditie en het niet kunnen begrijpen.

In het gedicht raakt hij in zes zinnen de kern van het kerk-zijn in deze wereld.

In het gedicht schetst hij een beeld van zijn beleving.

In het gedicht klinkt een bijna Lutheriaanse aanklacht, maar....'t spijkert zo moeilijk in beton.

Chris Lindhout, leerkracht groep 8

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie