Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdams vervoerbedrijf onderzoekt vermeende Jodenkrenkingen met tramnummer

Home

Een tram in Amsterdam. © ANP

In Amsterdam is opschudding ontstaan over twee incidenten bij het vervoersbedrijf GVB waarbij Joden gekrenkt zouden kunnen zijn.

Het bedrijf onderzoekt een beschuldiging dat een tramconducteur bij het Anne Frank Huis via de luidspreker zou hebben gezegd dat de Joden daar geld aan verdienen. Ook doet het bedrijf onderzoek naar een melding over een tram die op 4 mei, vlak na de nationale dodenherdenking, het lijnnummer 8 zou hebben gevoerd.

Deze nummering van een tram ligt in Amsterdam gevoelig omdat in de Tweede Wereldoorlog deze lijn zou zijn ingezet door de Duitsers om Joodse mensen te vervoeren naar de Hollandsche Schouwburg, vanwaar Joden door werden gebracht voor transport naar de concentratiekampen. Lijnnummer 8 is na de oorlog nooit meer in Amsterdam gevoerd.

Met betrekking tot de uitspraken van de conducteur weet het GVB om welke tram en tijdstip het gaat; onduidelijk is welke werknemers daarin zaten. Vervolgens zal er een gesprek met hen volgen. Zo'n opmerking 'kan gewoon niet', aldus een woordvoerster.

Ook over tramlijn 8 worden maatregelen genomen. Er zal worden uitgezocht of het klopt en wie deze tram heeft gereden. Vooruitlopend daarop heeft het GVB alle medewerkers er nogmaals op gewezen dat dit lijnnummer niet gevoerd mag worden.

Ook politici hebben verontwaardigd gereageerd. Wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) noemt de opmerking op Twitter 'volstrekt onacceptabel''.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie