Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdammers verslikken zich in minaretten en de hel

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Dreigen met de hel en hoop op vernietiging van moskeeën. Dat schokt een PKN-kerk.

Het had een ’geestelijke ontmoeting met God en met elkaar’ moeten worden, aan het eind van een gebedsweek, maar het liep uit op een pijnlijke confrontatie tussen gematigde protestanten en een felle evangelicale prediker. Op de website van het jeugdwerk van de Protestantse gemeente Amsterdam (PGA) staat een serie vrolijke foto’s van de ’Youth Prayer Night’, precies een week geleden. Dat er jongeren waren weggelopen, valt er niet uit af te leiden, over de toespraak van de zwarte evangelicale prediker Martin Picornie zwijgt de site. Picornie deed vergaande uitspraken – volgens PGA-woordvoerder Hanna van Dorssen zag hij het liefst dat alle minaretten werden neergehaald. „Toen stapten jongeren uit Amsterdam-Noord uit protest op.”

Volgens een verslag in het Nederlands Dagblad merkte een jongere op dat je „zo niet over moslims kunt praten. Als een imam zulke dingen over christenen zou zeggen, zou er een rel van jewelste uitbreken!”

Niet alle jongeren die bleven zitten, waren het eens met de spreker, zegt Van Dorssen, maar ze hadden verder een mooie avond. Daar kregen ze ook nog een ultiem dreigement te horen: dat iedereen die niet in Jezus gelooft, naar de hel gaat.

Dat is een overtuiging die in de hoofdstroom van de protestantse kerk niet vaak meer wordt gehoord; uit SCP-onderzoeken blijkt dat het geloof in de hel binnen deze stroom in enkele decennia is gedecimeerd. Ter rechterzijde, onder pinkstergelovigen, evangelicalen en reformatorische christenen, is ze nog altijd gemeengoed.

Inmiddels heeft de voorzitter van de PGA afstand genomen van de uitspraken van Picornie; de weggelopen jongeren hebben een brief gekregen waarin ze geprezen werden voor hun vertrek.

Volgens Van Dorssen was het ’naïef’ om Picornie uit te nodigen; een voorgesprek met de jeugdwerker was raadzaam geweest.

Gerhard Scholte, PGA-predikant en verbonden aan de Amsterdamse Keizersgrachtkerk, noemt de avond een ’ontsporing’. „Het is de consequentie van het al evangelischer worden van de kerk. Daar hoort praise bij, spektakel, dat trekt jongeren. Prima, maar ik schaam me voor Picornie’s uitlatingen. Dat men afstand genomen heeft van Picornie is te weinig, ik vind dat zij die de leiding hebben bij het jongerenwerk zich hierover stevig moeten verantwoorden.”

Scholte verwacht dat er vaker dergelijke fricties zullen komen tussen ’gewone’ en migrantenchristenen.

De uitspraken van Picornie kunnen de organisatie niet echt hebben verrast. De jeugdwerker is verbonden aan de Volle Evangeliegemeente De Rots, die bekendheid geniet door haar oprichtster, Yvette Lont (nu: Laclé). De voormalige politica van de ChristenUnie stapte uit haar partij omdat die haar te liberaal was jegens homoseksuelen. Ze leidt zelf healingconferenties waar homo’s van hun zondige geaardheid kunnen worden afgeholpen (homoseksuelen verdienen de ’geestelijke dood’). Ook hiv zou op deze wijze te genezen zijn, vertelde ze in Trouw.

Van Dorssen wil, zegt ze namens de Amsterdamse protestantse kerk, wel het gesprek aangaan met migrantenkerken (’we zijn immers allemaal christen’), die er uiterst orthodoxe en soms omstreden opvattingen op nahouden. „Maar zulke mensen moet je natuurlijk niet voor onze jongeren neer gaan zetten.”

Dat denkt Bara van Pelt ook. Ze is in het dagelijks leven Ikon-pastor en in Amsterdam verantwoordelijk voor het jongerenwerk. „We zoeken een brede coalitie, van evangelisch tot vrijzinnig, maar er zijn grenzen.”

Van Pelt noemt de opvattingen van Picornie ronduit ’verwerpelijk’. „We hebben hem niet goed gegoogled. Dat is erg fout gegaan.”

Er komt een ’gesprek’ met de organisatoren. En met Evangeliegemeente De Rots. „Want wat men daar vindt over de hel, moslims en homo’s, dat hoort niet thuis onder het dak van de protestantse kerk.”

Deel dit artikel