Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdam zet winteropvang uitgeprocedeerde asielzoekers door

Home

Een stapel ingezamelde kleding in het Vluchtgebouw. © anp

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam kunnen de komende winter terecht in een tijdelijke opvanglocatie in de stad. Vanaf medio december biedt de gemeente ze 3 maanden lang nachtopvang, een douche, een warme maaltijd en ontbijt. Daarmee is een humanitaire ondergrens gewaarborgd, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

Het was al bekend dat Amsterdam bezig was met een winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is nu gelukt. De voorziening is qua vorm en inhoud zoveel mogelijk gelijk aan de dak- en thuislozenopvang, schrijft de burgemeester.

De voorlopige winteropvang is een bijna raadsbrede wens. Amsterdam loopt daarmee vooruit op het kabinetsstandpunt dat nog twee maanden op zich laat wachten. Gisteren adviseerde het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) de overheid met klem onderdak, voedsel en kleding aan uitgeprocedeerde asielzoekers te bieden. Staatssecretaris Fred Teeven komt met een reactie na overleg met het Comité van Ministers. Daar wil Amsterdam niet op wachten, gelet op de naderende winter.

Lees verder na de advertentie
Het Vluchtgebouw in Amsterdam. © anp

Basisopvang

Van der Laan schrijft ook al voorbereidingen te treffen voor een permanente basisopvang. Hiervoor overlegt Amsterdam onder meer met Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. 'Hangende het overleg met staatssecretaris Teeven worden geen onomkeerbare beslissingen genomen', schrijft Van der Laan.

Het is nog niet bekend waar de gemeente de winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wil realiseren. Hoeveel mensen er terechtkunnen, is volgens een woordvoerder van de gemeente mede afhankelijk van de locatie.

Het gerechtshof in Amsterdam deed vandaag uitspraak in een hoger beroep dat de asielzoekers hadden aangespannen na de sluiting van de zogeheten Vluchthaven. Het gerechtshof oordeelde dat deze ontruiming destijds terecht was. De gemeente bood hier op basis van een proef onderdak aan 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. Een deel daarvan verblijft momenteel in het zogenoemde Vluchtgebouw, een gekraakt bedrijfspand in Amsterdam Nieuw-West.

Een woonkamer in het Vluchtgebouw. © anp


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel