Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdam wil vluchtelingen baan op niveau bieden

Home

Nicole Besselink

©ANP

Farhad (44) prikt papiertjes van straat hoewel hij een artsendiploma op zak heeft. Een Afghaans diploma dat in Nederland niets waard is. Hij zou graag weer als arts aan de slag gaan, maar kan zich niet bijscholen omdat hij moet solliciteren. Eenmaal aangenomen voor ongeschoold werk, heeft hij geen tijd meer voor een opleiding. Zijn kans om hogerop te komen slinkt.

Doodzonde, vindt de gemeente Amsterdam. Ze wil vluchtelingen, die hun oude beroep weer op willen pakken, tegemoetkomen door hen na de zomer tijdelijk vrij te stellen van hun sollicitatieplicht zodat ze zich kunnen bijscholen, eventueel met behoud van uitkering. De raad praat deze maand verder over het plan, dat het aantal vluchtelingen op de arbeidsmarkt moet vergroten. Vorig jaar werkte maar 14 procent van hen, in 2014 moet dat 45 procent zijn.

"Je moet als samenleving niet willen dat iemand die arts is geweest hier in de schoonmaak zit", zegt Fenna Ulichki, gemeenteraadslid voor GroenLinks en initiatiefnemer. "Het gaat om mensen met talent. Dat moeten we benutten."

Opvallend is het moment waarop Amsterdam het plan presenteert. Overal moeten gemeenten fors bezuinigen op reïntegratie, volwasseneducatie en inburgering, maar in Amsterdam is hier kennelijk toch nog een potje voor gevonden. Dat komt omdat de aanpak puur in het belang van de stad is, zegt Ulichki. "Het is misschien wel de goedkoopste optie om het artsentekort op te lossen. In een paar jaar tijd kun je mensen die arts zijn geweest bijscholen. Van hen vindt 96 procent werk, blijkt uit onderzoek."

Het moment verraste ook Erik van den Bergh van de Stichting voor Vluchtelingstudenten (UAF). "In positieve zin. Dit is een koerswijziging die ik zeer toejuich. Mensen kunnen zo verder in hun eigen richting. Je blijft gebruik maken van de capaciteiten die mensen in hun eigen land al hebben ontwikkeld."

Het zorgt voor een beetje rust bij de vluchteling, denkt Van den Bergh. "Mensen kunnen nu ook wel studeren, maar dat is een lastige weg. Bij de sociale dienst krijgen ze te horen dat ze hun diploma wel kunnen vergeten. 'U heeft twee handen, ga maar aan de slag in de groenvoorziening.' Een vrijstelling haalt die druk weg." VluchtelingenWerk Amsterdam is cynischer: "Voor hoogopgeleiden zou het een oplossing kunnen zijn", denkt directeur Maria van Veen, "maar voor de grote groep lager opgeleiden niet. Zij krijgen geen vervolgcursus Nederlands waardoor hun taalniveau niet hoog genoeg is om aan een opleiding te beginnen. Zonder taal kun je geen diploma halen. En zonder Nederlands diploma vind je hier bijna geen werk."

'Ik wil iets terugdoen'


Mariam Salami (27) uit Amsterdam vluchtte tien jaar uit geleden uit Afghanistan. Ze volgt met succes een cursus Nederlands, wil de pabo gaan doen en het onderwijs in, maar is verplicht om te solliciteren. "Ik wil graag iets terugdoen voor de Nederlandse maatschappij, want hier heb ik mijn vrijheid gekregen, maar als ik nu moet solliciteren, verlies ik al mijn kansen. Zonder diploma heb ik geen toekomst, dan moet ik werk gaan doen dat ik niet leuk vind. Als ik een opleiding kan volgen en daarmee mijn droombaan kan krijgen, ben ik veel gemotiveerder. Die kans moet ik toch krijgen?"

Deel dit artikel