Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdam krijgt voorlopig geen 'varende badkuip'

Home

redactie

© flickr
Update

Veel Amsterdammers zijn bang dat hun stad in een pretpark verandert. Na een fikse stijging van het aantal festivals, bierfietsen en ijssalons dreigt de 'hottug' zijn intrede te doen in de hoofdstad. De varende hottubs zijn een doorn in het oog van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), die de vergunningsverlening vandaag met voorlopig succes aanvocht bij de rechter.

Het college had een vergunning verstrekt aan theater Boom Chicago, die de drijvende badkuipen deze zomer wil gaan verhuren. Met maximaal zeven personen kun je een uur lang bubbelen in de Amsterdamse binnenwateren, waarbij de kapitein 'als een vriend' vertelt over de stad, zo was het plan.

Maar daar steekt de rechter voorlopig een stokje voor: de gemeente moet de vergunningsaanvraag van Boom Chicago opnieuw beoordelen. De VVAB had al eerder bezwaar gemaakt tegen de vergunning, maar het college had dat van tafel geveegd, waarop de vereniging naar de rechter stapte. De rechtbank in Amsterdam geeft het college nu drie maanden de tijd om een nieuw besluit over de aanvraag te nemen. Daarbij moeten alle bezwaren opnieuw worden beoordeeld.

'Vergelijkbaar met een Canta'
De drijvende badkuipen, die niet harder gaan dan vijf kilometer per uur, zijn volgens Diana Wind van de VVAB zeer gevaarlijk in de grachten, zegt ze in het Parool. "Het is vergelijkbaar met een Canta. Het kan prima op een fietspad in de stad, maar je moet er niet de snelweg mee op gaan." Daarnaast maakt Wind zich er zorgen over dat de hottugs maar net boven het water uitkomen, waardoor de hoofden van de passagiers precies op boeghoogte van de rondvaartboten zitten.

Naast de hottug is er mogelijk nog een toeristisch vaartuig op komst: de bierwaterfiets. De vergunning voor het exploiteren van zes bierwaterfietsen is momenteel in aanvraag. Als die wordt goedgekeurd, zal de VVAB ook hiertegen in het geweer komen.

Aantal toeristen stijgt sneller dan aantal inwoners
De groeiende weerstand tegen initiatieven als de hottug en bierwaterfiets is met een blik op de cijfers niet zo vreemd. Het aantal toeristen dat Amsterdam bezoekt, stijgt sneller dan het aantal inwoners. Zo groeit het inwonertal van de stad elk jaar met 1 procent, terwijl het aantal toeristen over de afgelopen tien jaar met 60 procent steeg. Vorig jaar bezochten in totaal negen miljoen toeristen Amsterdam, een verdubbeling ten opzichte van 2000. Als deze lijn doorzet, wordt Amsterdam in 2030 overspoeld door twee keer zoveel toeristen als nu.

'Disneyficering'
Volgens toerismedeskundige Stephen Hodes dreigt Amsterdam uit balans te raken. "Het gevolg is 'disneyficering'", zei hij in juni in Trouw. "De stad wordt een combinatie van openluchttheater en pretpark. We gaan steeds meer de kant van Venetië op, waar het inwonertal is gehalveerd."

Menig Amsterdammer kan al die vakantiepret niet meer verdragen. Verenigd in belangengroepen ageren ze tegen de toestroom van toeristen die hun stad dreigen te overspoelen. Zo werd de petitie 'weg met de bierfiets' door ruim vijfduizend mensen ondertekend.

Lees verder na de advertentie
De stad wordt een combinatie van open­lucht­the­a­ter en pretpark. We gaan steeds meer de kant van Venetië op

Stephen Hodes, toerismedeskundige

Een groepje toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam (archiefbeeld). © anp xtra

Deel dit artikel

De stad wordt een combinatie van open­lucht­the­a­ter en pretpark. We gaan steeds meer de kant van Venetië op

Stephen Hodes, toerismedeskundige