Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdam krijgt fors hoofdkwartier Scientology

Home

Robin de Wever

Oktober 2006: de opening van het Britse filiaal in Londen. © Scientology News

De Scientology Kerk gaat uitbreiden. Binnenkort begint de Nederlandse afdeling met de bouw van een 'ideale org', een prestigieus hoofdkwartier.

Het onlangs aangekochte pand in de Amsterdamse Wibautstraat krijgt onder meer een boekwinkel, een grotere kerkzaal en een aantal cursuslokalen. Het huidige hoofdkwartier aan de Nieuwezijds Voorburgwal is volgens de organisatie veel te klein. De cursussen, religieus-mentale 'auditing' en kerkdiensten zouden nu maandelijks enkele honderden geïnteresseerden trekken. De Ideale Org moet drie keer zo groot worden als het oude gebouw.

Het is nog niet bekend wanneer de verhuizing precies plaatsvindt. De ruim vijf miljoen euro voor het nieuwe hoofdkwartier is in ieder geval deels door Nederlandse leden.

Of het huidige pand inderdaad uit zijn voegen barst, is nog maar de vraag. Volgens uitgetreden Amerikaanse stafleden klopt er maar weinig van de kerkelijke claims over indrukwekkende groei. De Scientology Kerk zou mondiaal niet 10 miljoen leden hebben, maar slechts enkele tienduizenden tot honderdduizenden. De Nederlandse tak werkt naar eigen zeggen niet met een ledenadministratie.

Het doel: vrij worden van negatieve krachten
Scientologen baseren zich op ideeën die de Amerikaanse grondlegger en science fiction-auteur L. Ron Hubbard vanaf de jaren '50 op schrift stelde. Centraal staat het idee dat mensen zich kunnen bevrijden van negatieve krachten door zich herhaaldelijk te laten behandelen met een apparaat dat die krachten meet, de zogeheten E-meter. Uiteindelijk zou de Scientoloog 'clear' kunnen worden: vrij van negatieve ladingen en zowel geestelijk als lichamelijk gezond.

Nederlandse Scientologen zijn voor zulke 'auditing' aangewezen op het Amsterdamse hoofdkwartier. Ook cursussen vinden altijd plaats in het hoofdkwartier. Die cursussen zijn omstreden: volgens uittreders zijn Scientologen er al snel duizenden euro's aan kwijt. In landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië is de organisatie veroordeeld voor fraude, intimidatie en kinderarbeid.

'Nederlandse tak is een probleemgeval'
Jenna Miscavige-Hill, het uitgetreden nichtje van kerkelijk leider David Miscavige, noemde de Nederlandse tak onlangs in het Parool een zorgenkindje. Er zou naar de zin van het Amerikaanse hoofdkantoor te weinig geld binnenkomen, en van groei is volgens haar ook geen sprake - in tegendeel. Een woordvoerder van de kerk noemt die claims onzin.

De kerk had aanvankelijk haar zinnen gezet op een kantoorpand in de wijk Slotervaart, maar het stadsdeel weigerde om het bestemmingsplan aan te passen voor religieus gebruik. Volgens een woordvoerder is dat niet de reden dat Scientology uiteindelijk heeft afgezien van Slotervaart - het pand in de Wibautstraat 'is gewoon geschikter'.

Scientology wint voorlopig van fiscus
Ook de Belastingdienst zorgde voor tegenslag. Die weigerde zeven jaar lang om Scientology aan te merken als 'algemeen nut beogende instelling' (ANBI), vooral omdat de organisatie cursussen aanbiedt tegen 'commerciële tarieven'. Daardoor liep de organisatie een aantal fiscale voordelen mis, zoals vrijstelling van schenkingsbelasting. Ook konden donateurs hun giften niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Twee maanden geleden oordeelde het Amsterdamse gerechtshof dat Scientology wel degelijk een ANBI is en dat de organisatie dus alsnog belastingvoordelen krijgt. De Belastingdienst is inmiddels pro forma in cassatie gegaan.

Lees verder na de advertentie
© Scientology News
De 'kapel' (kerkzaal) van Scientology's Ideale Org in de Canadese stad Cambridge. © Scientology News

Deel dit artikel