Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amsterdam gaat taalniveau prostituees toetsen

Home

De Wallen in Amsterdam © anp

In de strijd tegen misstanden in de prostitutie voert de gemeente Amsterdam met ingang van 1 januari 2013 een aantal nieuwe maatregelen in. Zo komt er een taaltoets voor prostituees om hun zelfstandigheid te bepalen en een verbod op het draaien van dubbele diensten.

Dat staat te lezen in een vandaag openbaar gemaakte nota van het college van burgemeester en wethouders over het te voeren prostitutiebeleid tot en met 2017.

De gemeente legt meer verantwoordelijkheid bij de exploitanten van prostitutiebedrijven. Zo moeten de eigenaren vanaf begin volgend jaar verplicht een bedrijfsplan opstellen waarin de werkomstandigheden van de sekswerksters zijn gewaarborgd.

Ook moeten de exploitanten maatregelen nemen om onveilige seks te voorkomen en moeten de werkroosters verplicht worden bijgehouden om het verbod op dubbele diensten te kunnen controleren. Daarnaast wordt de beheerder verplicht in zijn bedrijf aanwezig te zijn tijdens openingsuren.

De stad zal de zorg voor prostituees verder professionaliseren en uitbreiden naar de escortbranche en thuisprostitutie. Bij signalen van gedwongen prostitutie en mensenhandel wordt sneller opgetreden, ook in internationaal verband.

'Prostitutie is een kwetsbaar beroep', stelt burgemeester Eberhard van der Laan. 'Er is vaak sprake van een ongelijke machtspositie van exploitanten ten opzichte van prostituees. Die machtspositie moet worden doorbroken.'

ls exploitanten zich niet aan een van de voorwaarden houden, kan het bedrijf tijdelijk worden gesloten of zijn vergunning kwijtraken.
In de hoofdstad werken naar schatting 5000 tot 8000 prostituees.

Deel dit artikel