Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amish koekjes

Home

Janny de Moor

Deeg: 175 g tarwebloem, patent; 1 theelepel bakpoeder; ½ theelepel zuiveringszout; ½ theelepel zout; 100 g zachte boter; 100 g suiker; 1 zakje vanillesuiker; 1 druppel bittere amandel-olie; 1 ei (large); 50 g gehakte wal- of pecannoten; 50 g ontpitte dadels, kleingesneden; 20 g cocktailkersen, in stukjes, afgedroogd Buitenkant: circa 50 g cornflakes, fijngedrukt; 25 g cocktailkersen, in vieren, afgedroogdBakmateriaal: bakplaat belegd met bakfolie

Nothing says lovin’ like something from the oven. Met niets laat je je liefde zo blijken als met iets uit de oven. Een Amerikaans spreekwoord. En het is waar, de Amerikanen bakken veel. De Amerikaanse Amish, een Mennonitische beweging, doen er niet zo hoogdravend over. Ondertussen eindigt iedere godsdienstoefening met koekjes en cakes.

Amishkinderen gaan naar eigen scholen, krijgen nooit voortgezet onderwijs, maar zo’n meisje van 12 in zeventiende-eeuwse kledij kan al wel voor een weeshuis koken. Hun bakkunst is beroemd; sommige gemeenschappen hebben toeristencentra, waar je hen mag bekijken en hun producten kunt kopen. Een sensatie weet ik uit eigen ervaring. Geen elektriciteit, enkel karren. Bakken in een zelfgestookte oven – hoogst duurzaam. En ze kijken er heus blij bij.

Die cocktailkersen, kan dat dan wel? Amish mogen matig drinken en dus zullen hun eigen marashino cherries wel eerst gecandeerd zijn en daarna ingelegd in marasquin (bigareaux nachtje laten weken), dus niet de gekleurde kersen die de Amerikanen vanwege de drooglegging in namaakdrank marineerden. Maar daarmee gaat het ook wel (te koop in delicatessenwinkels).

Bloem, bakpoeder en zouten zeven.

Een deegkom in warm water zetten. Daarin boter en suikers met amandelolie tot crème kloppen. Kom uit het water nemen, vervolgens het ei bij de botercrème kloppen. De gezeefde bloem bij beetjes erdoor scheppen tot een egaal geheel.

Noten, dadels en kersen door het bloemmengsel scheppen. Cornflakes op een werkvlak strooien.

Met twee eetlepels circa 18 stukjes van ongeveer 25 g van het plakkerige deeg steken en op de cornflakes laten vallen. De stukjes door de flakes rollen en balletjes maken. Op de bakplaat leggen, kwart kers bovenin drukken (niet platdrukken).

Oven voorverwarmen op 180°C.; in 20 minuten goudbruin bakken op de middelste richel. Laten afkoelen op een rek. Bewaren in een luchtdichte trommel.

Deel dit artikel