Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amerikanen vinden Obama's steun voor homohuwelijk een politieke berekening

Home

Hanne Adriaen

Barack Obama © ap

De meerderheid van de Amerikanen is van mening dat de steun die president Barack Obama onlangs uitsprak voor het homohuwelijk vooral ingegeven is door politieke berekeningen voor een herverkiezing dan door echte ethische overtuigingen. Dat blijkt uit een peiling van de New York Times en CBS News.

Obama sprak vorige woensdag zijn steun uit voor het homohuwelijk, en was daarmee de eerste Amerikaanse president ooit die zich voorstander toonde. Voor zijn aanhangers was dat een nieuw bewijs van Obama's 'progressieve' ingesteldheid.

Nieuwe ambtstermijn
Maar volgens 67 procent van de ondervraagden in de peiling deed Obama die gedurfde uitspraak uit politieke overwegingen. Hij hoopt over zes maanden een nieuwe ambtstermijn in het Witte Huis binnen te rijven. Mogelijk is het hoge percentage toe te schrijven aan het feit dat vele Amerikanen zich de verkiezingscampagne van 2008 herinneren. In de aanloop naar die presidentsverkiezing stelde Obama nog: 'Ik geloof dat het huwelijk iets is tussen man en vrouw. Ik ben geen voorstander van het homohuwelijk'.

Zelfs als Obama enkel door electorale motieven werd geleid, dreigt de VS-president op een verkeerd paard te hebben gegokt. Van de ondervraagden vindt slechts 16 procent dat Obama's 'outing' hen meer geneigd heeft gemaakt om voor hem te stemmen, terwijl de uitspraak over het homohuwelijk voor 26 procent reden is om mogelijk niet meer voor de Democraat te stemmen. Overigens vindt slechts 7 procent de kwestie van het eerste belang. Wat de Amerikanen belangrijker vinden: de economie en werkgelegenheid (62 procent), de begrotingstekorten (11 procent) en de ziekteverzekering (9 procent).Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie