Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amerikanen moorden, wapens niet

Home

Michael Moore en Amerikaanse documentairemaker en schrijver

Een wapenbeurs in Virginia. © AFP
Opinie

Alleen in de Verenigde Staten vallen zoveel doden door legaal wapenbezit. Zowel rechts als links wijst echter naar de verkeerde oorzaken en oplossingen.

Al sinds Kain doordraaide en Abel aan stukken hakte, zijn er altijd mensen geweest die (tijdelijk of permanent) krankzinnig werden en onbeschrijflijke wreedheden begingen. De Romeinse keizer Tiberius gooide zijn slachtoffers van de rotsen. De Franse ridder Gilles de Rais vermoordde als metgezel van Jeanne d'Arc honderden kinderen. Dracula is gebaseerd op de waargebeurde, gruwelijke moordpartijen in Transsylvanië.

Ook in onze tijd heeft bijna elk land zijn eigen psychopaten die massamoorden plegen, ongeacht hoe streng de wapenwetten zijn. Noorwegen had zijn gestoorde, extreem-rechtse Breivik, Schotland had de man die in Dunblane een slachting aanrichtte op een schoolplein, Montreal en Erfurt hadden massamoordenaars op hun scholen. En nu is er dus de schutter van Aurora. Gestoorde mensen zijn er altijd geweest en ze zullen er altijd zijn.

Er is wel een verschil tussen de rest van de wereld en de VS: wij Amerikanen hebben TWEE Aurora's per dag. Minstens 24 Amerikanen worden per dag gedood door anderen met een wapen - nog zonder de ongelukken en de zelfdodingen die gepleegd worden met een wapen. Tel die mee en het zijn 25.000 doden per jaar.

Het betekent dat de VS verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle doden door wapens in de 23 rijkste landen samen. De inwoners van die landen zijn geen slechtere of betere mensen, dus hoe kan dat?

Zowel conservatieven als ruimdenkenden hebben in Amerika hun eigen, rotsvaste ideeën over het 'waarom' van dit probleem. Maar beiden hebben ze maar half gelijk. Rechts gelooft dat de stichters van het land hun, door middel van een of ander goddelijk decreet, het absolute recht gaven om zoveel wapens te hebben als ze maar wensen. Maar als ze eerlijk zijn, geven ze toe dat het Second Amendment was bedoeld om de boeren en de handelaars snel te kunnen bewapenen voor als de Britten zouden terugkeren en amok maken.

Rechts heeft wel half gelijk met het andere argument, dat 'wapens niet doden, maar mensen'. Ik zou die slogan echter licht willen aanpassen om de echte waarheid te vertellen: 'Wapens doden geen mensen, Amerikanen doden mensen'. Wij zijn de enigen in de westerse wereld die dit zo massaal doen. En bijna niemand wil onder ogen zien wat er echt aan de hand is.

Sommigen zeggen dat gewelddadige films en videogames de oorzaak zijn van de vele schietpartijen. Maar in Japan zijn die véél gewelddadiger dan in de VS - en toch worden daar minder dan twintig mensen per jaar met wapens gedood. Anderen beweren dat het grote aantal gebroken gezinnen de oorzaak is. Ik moet ze teleurstellen: in Groot-Brittannië zijn bijna evenveel éénoudergezinnen als in de VS - en toch zijn daar gewoonlijk minder dan veertig moorden door wapens per jaar.

Mensen zoals ik stellen dat dit moorden komt doordat de VS een geschiedenis en cultuur heeft van mannen met wapens, 'cowboys en indianen', 'eerst schieten en dan vragenstellen'. Maar toch. Wij zijn niet het enige land met een gewelddadig verleden of een neiging tot genocide.

Wat betreft mijn ruimdenkende landgenoten: zij zeggen dat als we maar minder wapens hadden, er minder doden zouden vallen. Mathematisch klopt dat. Als we strengere wapenwetten hadden die automatische en semi-automatische wapens zouden verbieden, net als de verkoop van magazijnen voor een triljoen kogels, ja, dan zouden schutters zoals de man in Aurora niet zoveel mensen kunnen neerschieten in zo weinig minuten.

Maar ook deze redenering is problematisch. Canada heeft een hoop wapens (meestal jachtgeweren) en toch ligt het jaarlijks aantal moorden met wapens daar rond de tweehonderd. Hun cultuur is bijna dezelfde als die van de VS. Hun kinderen spelen dezelfde gewelddadige videospellen, kijken naar dezelfde films en tv-shows. Toch groeien zij niet op met het verlangen elkaar af te knallen. Of neem Zwitserland: het twee na hoogste aantal wapens per hoofd van de bevolking ter wereld, maar een laag moordpercentage.

Dus - waarom de Amerikanen?

Ik heb die vraag al tien jaar terug gesteld in mijn film 'Bowling for Columbine'. Het lijkt niet veel geholpen te hebben behalve dat de film een kristallen bol lijkt te zijn. Dit is wat ik toen zei en wat ik vandaag opnieuw zeg: Amerikanen zijn ongelooflijk goede moordenaars (denk ook aan de doodstraf). Het is onze manier om op te lossen waar we bang voor zijn.

En we zijn een volk dat snel bang is. Waar zijn we zo bang voor dat we 300 miljoen wapens in huis hebben? Wie gaan ons iets aandoen dan? Misschien moeten we eerst ons rassenprobleem en de armoede eens aanpakken, en beter voor elkaar zorgen.

Het enige dat nodig is, is moed. En de wil om te veranderen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op www.michaelmoore.com

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie