Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amerikanen bedwingen onneembaar geachte Yosemite-rots

Home

redactie

Kevin Jorgeson juicht als hij weer een deel van de klim met succes heeft afgelegd. © ap

Twee Amerikaanse klimmers zijn er vannacht in geslaagd om de top van El Capitan te bereiken, een granieten rots in het Yosemite National Park, wat wordt beschouwd als de lastigste klim ter wereld.

De mannen, Tommy Caldwell (36) en Kevin Jorgeson (30), gebruikten tijdens de klim van de 900 meter steile wand alleen hun handen en voeten, wat de onderneming bijna onmogelijk maakte. Touw en leren tuigen werden alleen gebruikt om een dodelijke val te voorkomen.

De twee begonnen op 27 december aan hun klim en deden er uiteindelijk drie weken over om de top te bereiken. De mannen hadden tentjes bij zich die ze aan de bergwand vastmaakten.

Jorgeson had onderweg wat problemen. Hij moest twee dagen rust houden omdat hij zijn handen had opengehaald aan scherpe randen.

De klimmers zijn niet de eersten die de top bereikten. Dat gebeurde voor het eerst in 1970, maar tot nu toe gebruikten alle klimmers die de top haalden gereedschap.

Lees verder na de advertentie
© ap
© AP

Deel dit artikel