Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Amerikaanse bierbrouwer AB InBev doet bod op moederbedrijf Grolsch

Home

© BELGA

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft een overnamebod uitgebracht op het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch. Mocht de overname slagen, dan ontstaat veruit de grootste bierbrouwer ter wereld.

AB InBev heeft 42,15 Britse pond (57,07 euro) over voor elk aandeel in zijn branchegenoot. De totale overnamesom komt uit op meer dan 92 miljard euro. Vooralsnog heeft SABMiller het bod afgewezen omdat het bedrag volgens het bedrijf te laag is. De top van SABMiller komt ondanks de afwijzing bijeen voor een formele bespreking van het bod.

AB InBev meldde zich in de afgelopen weken tevergeefs met meerdere overnamevoorstellen bij SABMiller, het moederbedrijf van onder meer Grolsch. Aanvankelijk werd 38 pond per aandeel geboden, later 40 pond per stuk. SABMiller wees beide biedingen af zonder verder in contact te willen treden. 'Teleurstellend', aldus de bieder, die dus ook het derde bod, van 42,15 pond per aandeel, naar de prullenbak verwezen zag.

De afgelopen dagen deden al geruchten de ronde dat SABMiller pas zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, hetgeen neer zou komen op ruim 99 miljard euro. De beoogde prooi stelde dat het jongste bod "slechts 15 pence hoger is dan het voorstel dat we op 5 oktober afwezen''.

Grootste overname ooit
Als de overname uiteindelijk toch lukt, zullen van alle 100 biertjes die in de wereld worden getapt of opengemaakt er 35 tot 40 gemaakt zijn in brouwerijen van het Belgisch-Braziliaans-Amerikaans-Zuid-Afrikaanse megaconcern.

Er zijn nu vier grote concerns: AB-Inbev, SABMiller (Zuid-Afrikaans), Heineken en het Deense Carlsberg. Samen brouwen ze grofweg de helft van alle bier in de wereld, waarschijnlijk zelfs meer. Als de overname doorgaat, is dat een mijlpaal: de grootste overname ooit in de biersector.

SABMiller heeft momenteel meer dan tweehonderd verschillende bieren in zijn bezit. In 2002 kocht SAB het Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Naast Grolsch heeft het bedrijf onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster's en Dorada. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man. AB InBev heeft biermerken in zijn bezit als Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

Deel dit artikel