Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Altijd winnaar in eigen schijnwereld

Home

ROB VELTHUIS

Russische showman Ploesjenko neemt in Sotsji op karakteristieke wijze afscheid als kunstschaatser

Adoratie en vervloeking grenzen in de top van de sport- en showwereld niet zelden aan elkaar, net als eerzucht en verdwazing, werkelijkheid en schijn. Al die uitersten passen Jevgeni Ploesjenko als een maatpak.

In de belevingswereld van de op handen gedragen, flamboyante Russische kunstschaatser kan er slechts één winnaar bestaan, hijzelf. Ook al zegt de echte wereld dat hij dat níet is. Zoals vier jaar geleden tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver, toen hij als titelverdediger een fout maakte en de Amerikaan Evan Lysacek triomfeerde.

Lysacek is geen ware kampioen, sneerde Ploesjenko. "Hij danst meer dan dat hij schaatst als een man." Een telegram van zijn fan Poetin ('Jouw zilver is goud waard') moest hem tot bedaren brengen.

Ploesjenko is een mondiale grootheid, laat daar geen misverstand over bestaan. In Sotsji won hij met het Russische team zijn vierde olympische medaille, zijn tweede goud. Hij veroverde drie wereldtitels, was zevenmaal Europees kampioen en in eigen land tien keer onverslaanbaar. Toch wilde de 31-jarige met zijn versleten lijf meer: in Sotsji met vijf kunstrijmedailles exclusieve recordhouder worden.

Dat kwam de Russen goed uit. Zhenja, zoals zijn troetelnaam luidt, is niet alleen Ruslands populairste sporter. Kunstrijden is er een traditionele sport, Ploesjenko had samen met ijshockey gezichtbepalend moeten worden voor de Russische prestaties in Sotsji.

Ploesjenko is echter een slecht verliezer, zelden is hij erop betrapt iemand te feliciteren die hem van een titel heeft afgehouden. Voor hem geldt: als ik niet win, dan liever geen winnaar. Zo geschiedde gisteren voor wat betreft de Russische ploeg.

Eigenlijk had Ploesjenko in Sotsji niets te zoeken. Een jaar geleden werd tijdens een gecompliceerde operatie, de dertiende die hij onderging, een ruggewervel vervangen door een kunststof schijf. Een slechte val en hij kon invalide worden, waarschuwde Jana Roedkovskaja, de mode- en televisiediva met wie hij een voor de Russen onweerstaanbaar koppel vormt. Maar Ploesjenko volhardde ondanks de pijn, verdoofd door zijn verslaving aan applaus en roem.

Hij kwalificeerde zich niet voor de Winterspelen door verlies tegen het twaalf jaar jongere opkomende talent Maxim Kovtoen. Vervolgens weigerde de ster een tweede krachtmeting, hij zei het te druk te hebben met het nationale belang, trainen voor Sotsji.

De Russen hadden een probleem met de provocerende beschermeling van Poetin. Pas tweeënhalve week voor de openingsceremonie viel een besluit dat naadloos past in alle schandalen in de aanloop naar Sotsji. Achter gesloten deuren mocht Ploesjenko voor een selectiecommissie aantonen in vorm te zijn. Nooit verschenen er beelden van, maar de kreupele held kreeg zijn ticket.

Een volgend probleem had praktisch kunnen worden opgelost. Ploesjenko leed pijn toen hij zuinig presterend met zijn negen teamleden het eerste Russische goud binnensleepte. De dagen die volgden leefde hij op pijnstillers en meed hij de trainingen. Met een medisch attest had hij zich kunnen terugtrekken voor de kwalificaties van de individuele kür van donderdag, en daarmee de enige Russische startplaats aan Kovtoen kunnen laten.

Toch verscheen hij in het volgepakte IJsbergstadion. Het verbijsterende was dat hij dat niet deed voor Rusland, maar voor zichzelf. Hij deed een mislukte warming up, liet zich door de 12.000 toeschouwers toejuichen en op televisie door miljoenen Russen bekijken.

De showman had wat hij altijd wilde: alle aandacht. Seconden voor hij opmoest, bedankte hij de jury en maakte zijn afscheid bekend. God had hem ingefluisterd: je moet stoppen.

Als Ploesjenko niet kon winnen, waarom dan een ander Rus?

Het veroorzaakte naast doodse stilte, ontzetting en medeleven ook bijtende kritiek. "Sla je door de pijn heen voor de eer van het land", tweette parlementslid Igor Lebedev.

Oftewel: schaats als een man!

Hanyu verovert eerste Japanse goud
Yuzuru Hanyu heeft gisteren de eerste gouden medaille van de Olympische Winterspelen in Sotsji voor Japan binnengehaald. De kunstrijder hield zich in de vrije kür de Canadees Patrick Chan en de Kazach Denis Ten van het lijf.

Hanyu's kür was verre van perfect. Hij kwam zelfs een keer ten val en struikelde ook een keer. Maar toch werd hij door de jury als beste beoordeeld met 178,64 punten. Chan deed in de vrije kür niet onder voor de winnaar met 178,10 punten. Het verschil zat hem in de korte kür van donderdag waarin Hanyu de recordscore van 101,45 liet noteren. Het totaal van Hanyu kwam daarmee op 280,09.De 275,62 van Chan was goed voor zilver. Ten kreeg over de twee optredens 255,10 punten van de jury.

De negentienjarige Yuzuru Hanyu werd de eerste Aziatische winnaar van olympisch goud in het kunstrijden.

Deel dit artikel