Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Altijd verlangen naar Israël

Home

ALETTA ANDRÉ | KANGPOKPI, MANIPUR en NOORDOOST-INDIA

In het noordoosten van India wonen zo'n 7200 Joden: de Bnei Menasje. Zijn zij een van de 'verloren stammen' en mogen ze dus 'terug' naar Israël?

Thongkhohao Aviel Hangsing (87) laat trots zijn familiegraf zien in het plaatsje Kangpokpi in Noordoost-India. Twee grafstenen voor zijn ouders, elk versierd met een menora (een zevenarmige kandelaar) en extra ruimte voor zijn eigen graf. Als het even meezit, wordt hij echter niet hier begraven. Hangsing, een kleine dunne man met vrolijke spleetogen achter een brilletje, droomt er van om zijn laatste levensfase door te kunnen brengen in wat hij beschrijft als zijn 'vaderland': Israël.

Hangsing behoort tot de Bnei Menasje, een Joodse gemeenschap in het noordoosten van India die afstamming claimt van Manasse, een van de verloren stammen van het bijbelse Koninkrijk Israël. Drie keer per dag zegt hij zijn gebeden in de woonkamer van zijn houten huis en op vrijdag en zaterdag gaat hij naar de lokale synagoge, een withouten gebouw met golfplaten dak, te herkennen aan de kleine davidsster bij de deur. Om kosjer te kunnen eten, slacht de gemeenschap haar eigen kippen.

In 2005 werd de Bnei Menashe publiekelijk erkend als een van de verloren stammen van Israël door een van de opperrabbijnen van dat land. Door deze erkenning hebben zij recht op Israëlisch staatsburgerschap, zoals bepaald in de Wet op de Terugkeer. Maar om elke twijfel weg te nemen, moesten zij toch voor de zekerheid nog de bekeringsrituelen ondergaan.

Maar Hangsing moet voorlopig in Kangpokpi blijven, omdat de Israëlische overheid geen visa uitgeeft voor Bnei Menasje die niet formeel bekeerd zijn. Dit ritueel wordt, omwille van de goede relaties met India, ook niet langer in India uitgevoerd.

Ruim 1700 Bnei Menasje wisten zich al wel in Israël te vestigen, onder wie Hangsings beide broers en hun gezinnen. De eersten vertrokken in de jaren negentig met hulp van de rabbijn Elijahoe Avichail, die hen in 1979 zou hebben ontdekt in zijn zoektocht naar de verloren stammen.

Avichail zou kleine gemeenschappen met joodse gebruiken hebben aangetroffen in de verder overwegend christelijke regio. Andere aanwijzingen zijn een traditioneel lied dat overeenkomsten met het boek Exodus zou hebben; en de gelijkenis van de naam Manmasi, van de mythische voorvader van de mizo-chin-kuki stam, waar de Bnei Menasje onder valt, met Manasse.

In 2003 zette het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken de emigratie vanuit India echter stop. DNA-onderzoek in dat jaar had geen overtuigend bewijs geleverd voor de Joodse achtergrond van de Bnei Menasje. Ook ontstond er kritiek, omdat de migranten voornamelijk in de omstreden Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever werden gevestigd.

"Onzin", zegt Michael Freund, wiens organisatie Sjave Israël ('Israël keert terug') lobbyt voor de Indiase Joden én hun immigratie financiert. "Wij willen hen helpen om hun wens te vervullen een integraal onderdeel van onze samenleving te worden, door heel Israël. Er is geen politieke agenda."

Volgens een telling die Sjave Israël vorig jaar uitvoerde, zijn er ruim 7200 Bnei Menasje verspreid over 50 gemeenschappen in Noordoost-India. Voor hen heeft de organisatie twee instituten geopend waar ze Hebreeuws kunnen studeren en over de joodse tradities kunnen leren.

Freund, die zelf uit de Verenigde Staten komt, wil niet ingaan op de vraag naar zijn budget, maar het geld komt volgens hem voornamelijk van donaties van Europese en Amerikaanse individuen en stichtingen.

Hangsing, een geboren en getogen christen, ontdekte het jodendom pas met de komst van rabbijn Avichail. Hij is ervan overtuigd dat hij tot de verloren stam behoort. "Alles viel op zijn plaats. We hadden altijd al een gevoel van verlangen als we in de kerk de liederen over het land van Jozef hoorden."

Zijn vrouw kon het christendom niet loslaten, maar toen zij in 1991 kwam te overlijden, nam Hangsing, net als zijn ouders, vol enthousiasme het jodendom - en zijn tweede naam Aviel - aan. Zijn dochter Boboi heet nu Boboi Rafaela en haar eigen dochter noemde ze Ruth.

Freund noemt Hangsing een uitzondering, en benadrukt dat er geen sprake is van bekering: "Deze 7200 mensen behoren tot families die altijd hebben vastgehouden aan de joodse gebruiken en zich hebben verzet tegen christelijke missionarissen". Het grote verschil tussen de Bnei Menasje en andere bevolkingsgroepen op de wereld die een Joodse afkomst claimen, is volgens Freund 'hun religieuze toewijding en diepe wens om terug naar Israël te keren'.

Freund verwacht van de huidige regering van Benjamin Netanjahoe, sinds 2009 voor de tweede keer premier van Israël, toestemming voor de Bnei Menasje om hun migratie voort te zetten. "In juni vorig jaar heeft de ministerraad in principe toestemming gegeven, dus we zijn hoopvol dat het binnen een paar maanden voor elkaar is."

Volgens Hangsing is er geen twijfel dat, wanneer deze toestemming definitief is, alle 7200 Bnei Menasje naar Israël zullen vertrekken. "Daar horen we thuis."

Recht op terugkeer
De Bnei Menasje geloven dat ze afstammen van Manasse, een zoon van Jozef. De stam van Jozef (die was opgesplitst in de stammen van zijn twee zoons, Manasse en Efraïm) zou in 720 voor Christus zijn verbannen toen het Koninkrijk Israël werd veroverd door het Assyrische Rijk, met nog zeven van de twaalf stammen die samen het Koninkrijk Israël vormden.

Naast Manasse zou de verloren stam van Dan zijn teruggevonden in een gemeenschap van Ethiopische joden, ook Beta Israel of Falasha's genoemd.

Hun claim werd al in 1973 erkend door voormalig opperrabbijn Ovadia Josef, waarna vrijwel alle 120.000 leden naar Israël zijn geëmigreerd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie