Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Als burgers bepalen we de toekomst van Europa

Home

FRITS BLOEMBERG | HISTORICUS en BESTUURSKUNDIGE EN OPRICHTER VAN HET DEBATBUREAU

Demissionair premier Mark Rutte. © ANP
Opinie

Europa zit in zwaar weer. Nieuwe verkiezingen in Griekenland kunnen het 'Lehman Brothers' van de eurocrisis betekenen. Ook de komende verkiezingscampagne in ons eigen land belooft weinig goeds voor de EU. Europa lijkt voor onze ogen steeds verder te verbrokkelen.

Mark Rutte onderstreepte vorige week bij 'Pauw & Witteman' nog eens dat hij geen eurofiel is. De laatste jaren heeft hij dit al laten zien. Ook veel burgers zien de Europese Unie als een noodzakelijk kwaad, rapporteert het Sociaal Cultureel Planbureau. Sinds de eurocrisis is het aantal mensen gegroeid dat vindt dat Nederland zijn eigenheid verliest, te veel aan de EU betaalt, en te weinig meer te zeggen heeft in eigen land.

De komende maanden komt hier een verkiezingscampagne overheen. Geert Wilders heeft al aangekondigd van Europa kernpunt van zijn komende campagne te zullen maken en ook andere partijen zullen niet vies zijn van Europa bashing. Het lijkt soms wel of wij, als medeoprichters van de EU, een verschrikkelijk monster hebben gecreëerd. Werken in Brussel is niet langer een voorrecht, maar een hell of a job.

De wereld van vandaag is zo complex dat Europa niet gezien moet worden als het probleem, maar juist als de oplossing. Wie kijkt naar de kansen die nog voor ons liggen, zou op voorhand moe worden van het werk dat wacht. Het gaat dan niet alleen om het aanjagen van de Europese economie, maar ook om het creëren van een toekomstbestendig Europa waar komende generaties met plezier werken en leven. Maar ja, zeggen velen, we kunnen het Europese project ook voor enige tijd parkeren. En als 46 procent van de mensen vindt dat de eenwording al te ver is gegaan kunnen we bijna niet anders. Dan maken we dus geen gezamenlijk milieu- en klimaatbeleid, spreken we niet over economische versterking en bepalen we zelf hoe groot het begrotingstekort mag zijn.

Maar wie wordt er gelukkiger van minder Europa? Is het werkelijk zo slecht dat mensen samenwerken en spreken over een gezamenlijk belang? Eendracht maakt macht, heeft de geschiedenis wel bewezen.

Natuurlijk functioneert Europa niet zonder problemen. Een verhoging van het budget voorstellen is in crisistijd geen handige zet. En ook in de structuren zit de nodige stroperigheid ingebakken. Efficiënt is de EU niet. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat politici niet houden van discussies die zich boven hun hoofd afspelen, en al helemaal niet willen dat zaken zich buiten hun invloedssfeer bevinden. Zo is de macht in Europa nu van niemand, en wanneer alles van iedereen is, dan is het wachten op problemen. En die problemen zijn gekomen, met de eurocrisis, de dalende publieke steun, en met steeds vaker steggelende regeringsleiders.

De crisis stelt het Europese ideaal zwaar op de proef. Pas over enige tijd zal blijken hoe deze crisisjaren Europa veranderd hebben. Onze rol als burgers telt daarin zwaar. Waar Europa ooit door de elite werd opgebouwd, wordt het nu door de massa afgebroken. Dat is meer dan zorgelijk. Umberto Eco zei onlangs in Nijmegen: "Europa zal óf Europees worden óf uit elkaar vallen."

Het laatste scenario ligt vooralsnog niet voor de hand. Maar er lijken nu krachten los te komen die niet te stuiten zijn. De val van Lehman Brothers stortte ons vier jaar geleden in de kredietcrisis. Nu komt uittreding van de Grieken uit de eurozone steeds dichterbij, en niemand kan goed voorzien welke gevolgen dit heeft. Ook al is het voor dromen over Europa nu de tijd niet meer, ook bij bewustzijn kunnen we heel verstandige dingen doen. Ik zeg dan ook tegen iedereen die zich inzet voor Europa: doe wel en zie niet om!Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie