Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alle snippers tekst rond Rembrandt online

Home

Redactie

Een steigerdoek met het zelfportret van Rembrandt op de Westerkerk in Amsterdam. © anp

Alle geschreven en gedrukte documenten van en over Rembrandt, zijn familieleden en zijn leerlingen zijn binnenkort op internet te vinden. De Radboud Universiteit Nijmegen werkt aan het opzetten van het Rembrandt Documents Project, afgekort tot RemDoc.

De universiteit heeft vandaag een demoversie gelanceerd, waar 1200 documenten te vinden zijn van en over de beroemde 17e-eeuwse kunstschilder. Eind volgend jaar moet de databank op www.remdoc.org uit zo'n 1700 documenten bestaan. De site bevat ook vertalingen naar het Engels, commentaren en annotaties.

Het gaat bijvoorbeeld om brieven, contracten, certificaten, boedelinventarissen en gegevens over geboorte, trouwen en begrafenissen. Ook aantekeningen in de marge en onder of op de achterkant van Rembrandts schilderijen, tekeningen en etsen zijn op RemDoc terug te vinden. De site bevat ook vertalingen naar het Engels, commentaren en annotaties. Het zwaartepunt ligt bij teksten tussen 1475 en 1750.

RemDoc is vooral bedoeld voor kunsthistorici, maar ook alle andere geïnteresseerden kunnen er gebruik van maken. De universiteit werkt voor het project samen met onder meer Museum het Rembrandthuis in Amsterdam, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag en het Stadsarchief Amsterdam.

Het RKD en het Mauritshuis in Den Haag lanceerden vorige maand een andere omvangrijke databank over de meester: The Rembrandt Database. Op de website www.rembrandtdatabase.org is uitgebreide kunsthistorische en materiaaltechnische documentatie te vinden over de schilderijen van de kunstenaar.

Deel dit artikel