Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alle pakjes sigaretten gaan er in Australië hetzelfde uitzien

Home

Redactie

De verpakking van sigaretten zoals die er later dit jaar moet uitzien in Australië. © REUTERS
Update

Het Hooggerechtshof in Australië heeft vandaag besloten dat het merklogo op pakjes sigaretten mag worden geschrapt. Dat is in lijn met een overheidsbesluit dat de verkoop van sigaretten alleen nog toestaat in uniforme verpakkingen. Daarop worden afbeeldingen geplaatst van ziektes en aandoeningen die rokers kunnen treffen.

De uitspraak van het hof betekent dat tabaksfabrikanten vanaf december niet langer het uiterlijk van hun verpakkingen mogen bepalen. Tegen dat besluit had een aantal grote tabaksfabrikanten beroep aangetekend. Ze vrezen dat de strenge Australische wetgeving een wereldwijd precedent schept dat hun sigarettenmerken op slag miljarden dollars minder waard maakt.

De Australische autoriteiten reageerden verheugd op de uitspraak. De overwegingen van het Hooggerechtshof worden later dit jaar bekendgemaakt.

Ook in onder meer Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland onderzoekt de overheid of nieuwe wetgeving neutrale sigarettenverpakkingen mogelijk zou kunnen maken.

Deel dit artikel